Buitenland

Grote politieactie in Dubai: 2 Nederlandse drugsbazen gearresteerd

28-11-2022 09:02

Nachtelijke skyline van Dubai. Renata Sedmakova/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Bij een door Europol gecoördineerd politieonderzoek zijn in Dubai meerdere hooggeplaatste drugscriminelen gearresteerd, zo schrijven Europol en de Telegraaf. Het zou hierbij onder meer gaan om twee mannen met een Nederlands paspoort. De arrestaties en invallen vonden plaats van 8 tot 19 november. Nederland, België, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten werkten in het onderzoek en bij de acties samen.

Aan Nederlandse zijde zou het gaan om een Nederlander met ook een Marokkaans paspoort, en een Nederlander met een paspoort van Bosnië-Herzegovina. De eerste wordt verdacht van cocaïnesmokkel, witwassen, ambtelijke corruptie en verboden wapenbezit. De laatste wordt naast cocaïnesmokkel ook verdacht van de import van grondstoffen voor amfetamine.

De drugssmokkel van de groep kwam in beeld via ontsleutelde berichten van telefoons die de verdachten gebruikten. De smokkel lijkt zich de afgelopen 2 jaar af te hebben gespeeld, en behelst duizenden kilo’s cocaïne uit voornamelijk Zuid-Amerika. Ook kwam een grote lading van meer dan 700 kilo cocaïne uit de haven van Durban, in Zuid-Afrika.

Nederland dient nu een uitleveringsverzoek in om de gearresteerde verdachten uit de VAE te krijgen. Ook van Frankrijk en Spanje zijn staatsburgers in Dubai gearresteerd. In die landen zijn respectievelijk 6 en 13 kleinere verdachten gearresteerd in het kader van dit onderzoek. Ook in België zijn 10 arrestaties verricht. Europol geeft aan dat in Nederland in 2021 al 14 arrestaties werden verricht binnen dit onderzoek.