Buitenland

Nicht van Ayatollah Khamenei roept regeringen op banden met Iran te verbreken

28-11-2022 12:14

Ayatollah Ali Khamenei
Ayatollah Ali Khamenei, Supreme Leader Iran. March 21, 2022. Office Supreme Leader Iran, via AP.

BAGHDAD (AP) – De nicht van de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khameni roept mensen op hun regeringen onder druk te zetten om de banden met Teheran te verbreken vanwege de gewelddadige onderdrukking van anti-regeringsprotesten.

Farideh Moradkhani heeft in een door haar broer in Frankrijk online gezette video ‘gewetensvolle mensen van de wereld’ opgeroepen de Iraanse demonstranten te steunen. De video werd deze week online gedeeld na Moradkhani’s gemelde arrestatie op 23 november, volgens de in de VS gevestigde rechtenmonitor HRANA.

Moradkhani is een bekende activiste, wiens overleden vader een oppositiefiguur was die getrouwd was met de zus van Khamenei. Hij is het dichtstbijzijnde lid van de familie van de opperste leider dat is gearresteerd. De tak van de familie verzet zich al tientallen jaren tegen Khamenei en Moradkhani is al eerder gevangen gezet wegens haar activisme.

“Ik vraag de gewetensvolle mensen van de wereld om ons bij te staan en hun regeringen te vragen om niet te reageren met lege woorden en slogans, maar met echte actie en elke omgang met dit regime te stoppen,” zei ze in haar videoverklaring.

Tenminste 451 doden

De protesten in Iran, nu in hun derde maand, zijn geconfronteerd met een hardhandig optreden van de Iraanse veiligheidstroepen, die scherpe munitie, rubberen kogels en traangas gebruiken om de demonstraties te onderdrukken. Volgens HRANA zijn ten minste 451 mensen gedood, waaronder 63 minderjarigen. Nog eens 18.173 mensen zijn gearresteerd, meldt de rechtenmonitor.

Ondanks het harde optreden zijn de demonstraties gaande en verspreid over de steden.

Iran heeft gezegd dat het niet zou meewerken aan een onderzoeksmissie van de VN naar het dodelijk neerslaan van de protesten, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, maandag. De VN-Mensenrechtenraad heeft vorige week gestemd over het opzetten van de missie.

“De Islamitische Republiek Iran zal op geen enkele wijze samenwerken met de politieke commissie die de ‘onderzoekscommissie’ wordt genoemd”, aldus Kanaani.