Buitenland

46,2% bevolking Engeland en Wales christen, 82% blank

29-11-2022 13:52

Jezus Christus
Shutterstock.

LONDEN (AP) – Minder dan de helft van de mensen in Engeland en Wales beschouwt zichzelf als christen, volgens de meest recente volkstelling – de eerste keer dat de officiële religie van het land wordt gevolgd door een minderheid van de bevolking.

Bijna 82% van de mensen in Engeland en Wales identificeerde zich bij de volkstelling als blank, tegenover 86% in 2011. Ongeveer 9% zegt Aziatisch te zijn, 4% zwart en 3% heeft een ‘gemengde of meervoudige’ etnische achtergrond, terwijl 2% een andere etnische groep aangeeft.

Groot-Brittannië is minder religieus – en minder blank – geworden in het decennium sinds de laatste volkstelling, blijkt uit cijfers van de volkstelling van 2021 die dinsdag door het Office for National Statistics zijn vrijgegeven.

Ongeveer 46,2% van de bevolking van Engeland en Wales beschreef zichzelf als christelijk op de dag van de volkstelling van 2021, tegen 59,3% tien jaar eerder. De moslimbevolking groeide van 4,9% naar 6,5% van de bevolking, terwijl 1,7% zich identificeerde als hindoe, tegenover 1,5%.Meer dan 1 op de 3 mensen – 37% – zegt geen godsdienst te hebben, tegenover 25% in 2011.

De andere delen van het Verenigd Koninkrijk, Schotland en Noord-Ierland, rapporteren hun volkstellingsresultaten afzonderlijk.

Scheiding kerk en staat

Voorvechters van secularisme zeiden dat de verschuiving zou moeten leiden tot een heroverweging van de manier waarop religie is verankerd in de Britse samenleving. Het Verenigd Koninkrijk heeft door de staat gefinancierde Church of England-scholen, Anglicaanse bisschoppen zetelen in de hoogste kamer van het parlement en de monarch is ‘verdediger van het geloof’ en hoogste bestuurder van de kerk.

Andrew Copson, hoofd van de liefdadigheidsinstelling Humanists U.K., zegt dat “de dramatische groei van de niet-religieuzen” het Verenigd Koninkrijk tot “bijna zeker één van de minst religieuze landen op aarde” heeft gemaakt.

“Eén van de meest opvallende dingen van deze resultaten is hoezeer de bevolking afwijkt van de staat zelf,” zegt hij. “Geen enkele staat in Europa heeft zo’n religieuze opzet als wij in termen van wetgeving en overheidsbeleid, terwijl de bevolking tegelijkertijd zo niet-religieus is.”

‘Uitdaging voor christenen’

Aartsbisschop van York Stephen Cottrell, een van de hoogste geestelijken in de Church of England, zegt dat de gegevens “geen grote verrassing” zijn, maar een uitdaging voor christenen om harder te werken om hun geloof te promoten.

“Wij hebben het tijdperk achter ons gelaten waarin veel mensen zich bijna automatisch als christen identificeerden, maar andere onderzoeken tonen consequent aan dat dezelfde mensen nog steeds op zoek zijn naar spirituele waarheid en wijsheid en een reeks waarden om naar te leven,” zegt hij.