Binnenland

Nederland heeft minder last van eikenprocessierups

29-11-2022 16:05

Wut_Moppie/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Nederland had dit jaar minder last van de eikenprocessierups, dat schrijft het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De afgelopen maanden werden 65 procent minder eikenprocessievlinders gevangen in feromoonvallen, wat het kenniscentrum opmaakt dat er minder van de beestjes in de natuur voorkomen. Er is volgens de kenners dan ook veel minder aandacht voor de jaarlijkse rupsenplaag geweest in de media.

Uit een inventarisatie van 160.000 eiken bleek ook dat er een daling was in het percentage met rupsen bevolkte bomen. Van de eiken die niet preventief waren bespoten, had 13 procent een kolonie eikenprocessierupsen. Van de bespoten bomen had 5 procent alsnog rupsen.

Er is sinds 2018 al een daling gaande in het aantal rupsen dat wordt gevangen met feromoonvallen. Omdat de daling zich ook dit jaar voortzet, wordt verwacht dat de ”plaagdruk” volgend jaar weer lager zal zijn. Gemiddeld werden er landelijk 8,6 vlinders per val gevonden. Friesland en Flevoland staken hier met 13,3 en 13,4 vlinders een stuk bovenuit, en Zuid-Holland had met gemiddeld 0,3 vlinders per val het laagste aantal.

Het kenniscentrum heeft een aantal mogelijke verklaringen voor de daling. Veel nesten van de eikenprocessievlinders worden tijdig verwijderd, en de omstandigheden waaronder de bomen dit voorjaar werden bespoten waren gunstig. Veel rupsen hebben in 2022 hun levenscyclus niet voltooid, en kunnen mogelijk komend jaar alsnog uit de grond komen. Ook kunnen er alsnog vlinders uit hun nesten kruipen.

Ook zijn er meer roofinsecten en vogels gesignaleerd die de rupsen eten. Het parasiteren van de nesten door sluipvliegen en sluipwespen zou ook een rol spelen bij het onderdrukken van de eikenprocessierups.