Binnenland

Onvrede in de Kamer over weglopen minister Helder

29-11-2022 09:06

Minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder, screenshot YouTube

Door: Jan Omvlee, TPO- Minister Helder van Sport heeft gisteravond voortijdig een einde gemaakt aan het debat over de sportbegroting. Het debat duurde al 6 uur, toen de minister om 23:30 uur aangaf dat ze de Tweede Kamer moest verlaten om haar vliegtuig naar Qatar te pakken. Eigenlijk had de minister al een halfuurtje eerder moeten vertrekken, maar dat maakte de onvrede onder de Kamerleden er niet minder om.

Het debat moet nu op donderdag worden hervat. Plaatsvervangend Kamervoorzitter Van Dijk (CDA) erkende dat deze situatie ”bijzonder ongemakkelijk” is. SP-Kamerlid Michiel van Nispen was gisteravond niet te spreken over het vertrek. Wat hem betreft hoeft de minister niet terug te komen na het opstappen, en had ze het debat af moeten maken. Ook de PVV en PvdA-Kamerleden waren luid in hun afkeur. PVV-Kamerlid Vicky Maeijer wees op de publieke tribune, die zo laat op de avond ”aardig vol” was.

Een meerderheid van de Kamer verwierp begin deze maand een motie waarin werd opgeroepen om enkel een ”sobere” delegatie naar Qatar te sturen. De regeringspartijen D66 en ChristenUnie hadden met de motie willen voorkomen dat premier Rutte of koning Willem-Alexander naar het WK zouden gaan.

Dit kwam nadat het kabinet een motie naast zich neerlegde, waarin werd opgeroepen om helemaal geen delegatie te sturen. Dat zou de relatie met het gasrijke Qatar teveel onder druk zetten. Volgens minister Helder was het beter om een ”constructief-kritische” dialoog aan te gaan met Qatar over de mensenrechtensituatie in het land.