Buitenland

‘In Europa is het democratisch bestuur in 17 landen de afgelopen vijf jaar uitgehold’

30-11-2022 13:30

MAGA Sjamaan
Jan 6th, 2021: Trump Initiated Riots at the Capitol: QAnon Shaman, Jake Angeli. Johnny Silvercloud / Shutterstock.com

KOPENHAGEN, Denemarken (AP) – De democratie wordt overal ter wereld aangetast omdat mensen hun vertrouwen in de legitimiteit van verkiezingen verliezen en de vrijheid van meningsuiting belemmerd zien, naast een reeks andere problemen, aldus een mondiaal orgaan dat is opgericht om de democratie wereldwijd te bevorderen.

Het International Institute for Democracy and Electoral Assistance, of International IDEA, waarbij 34 landen zijn aangesloten, zegt in een rapport dat de achteruitgang van de democratie wordt gevoed door pogingen om geloofwaardige verkiezingsresultaten te ondermijnen, wijdverspreide ontgoocheling onder jongeren over politieke partijen en hun onbetrouwbare leiders en de opkomst van rechts-extremisme dat de politiek heeft gepolariseerd.

De in Stockholm gevestigde organisatie zei in haar jaarlijkse Global Report on the State of the Democracy dat het aantal landen dat in de richting van autoritarisme opschuift meer dan het dubbele is van het aantal landen dat in de richting van democratie opschuift en dat autoritaire regimes wereldwijd hun onderdrukking hebben verdiept, waarbij 2021 het slechtste jaar ooit was.

Autoritarisme neemt toe in landen als Afghanistan, Wit-Rusland, Cambodja, het eiland Comoren in de Indische Oceaan en Nicaragua.

Het 64 pagina’s tellende rapport dat de democratische prestaties in 173 landen meet, concludeert dat de vooruitgang in democratisch bestuurde landen de afgelopen vijf jaar is gestagneerd.

Gitige mix

Volgens Kevin Casas-Zamora, secretaris-generaal van International IDEA, is het van essentieel belang dat democratieën zich nu verzetten tegen een ‘giftige mix’ van crises, variërend van de torenhoge kosten van levensonderhoud tot de angst voor een nucleaire oorlog en klimaatverandering, waarmee zij worden geconfronteerd.

“Nooit eerder was het voor democratieën zo urgent om te reageren, om hun burgers te laten zien dat zij nieuwe, innovatieve sociale contracten kunnen sluiten die mensen binden in plaats van verdelen”, voegde hij eraan toe.

In Europa is het democratisch bestuur in 17 landen de afgelopen vijf jaar uitgehold, waarbij 46% van de goed presterende democratieën is getroffen, aldus de organisatie.

In Azië en de Stille Oceaan neemt de democratie af terwijl het autoritarisme toeneemt. Hoewel meer dan de helft van de bevolking van de regio in democratieën woont, woont bijna 85% daarvan in landen waar de democratie zwak is of achteruitgaat. Zelfs democratieën als Australië, Japan en Taiwan hebben te lijden onder democratische erosie.

Noord- en Zuid-Amerika

In het rapport wordt ook opgemerkt dat drie van de zeven achterblijvende democratieën zich in Noord- en Zuid-Amerika bevinden, wat erop wijst dat zelfs in reeds lang bestaande democratieën de instellingen verzwakken. Een derde van de democratieën in die regio heeft te kampen met achteruitgang, waaronder Bolivia, Brazilië, El Salvador en Guatemala.

In de Verenigde Staten blijft de democratie na het presidentschap van Donald Trump onder druk staan, zoals blijkt uit de politieke verlamming van het Congres en het terugdraaien van reeds lang bestaande rechten.

“De wereld staat op een kritieke tweesprong”, zegt International DEA, en voegt eraan toe dat er inspanningen worden geleverd om de democratie nieuw leven in te blazen via “passende en overeenkomstige mechanismen”. Deze omvatten een hervorming van de bestaande democratische instellingen en een heroverweging van het “sociale contract” tussen burgers en overheid op een manier die beantwoordt aan nieuwe en evoluerende behoeften en eisen van het publiek.