Binnenland

Man krijgt taakstraf voor bedreigen Hugo de Jonge en dochter

30-11-2022 13:55

hugo de jonge cda
Hugo de Jonge, CDA. Screenshot AD.

Door: Jan Omvlee, TPO- De rechtbank in Den Bosch heeft een 21-jarige man uit Boxtel in hoger beroep veroordeeld voor het bedreigen van minister Hugo de Jonge en zijn dochter. De man stuurde in 2021 een doodsbedreiging naar de Instagram van de 13-jarige dochter van De Jonge, met de tekst ”I’m gonna kill your father”. Omroep Brabant schrijft dat de man een taakstraf krijgt van 80 uur, plus 2 maand voorwaardelijk.

Hugo de Jonge werd als minister van Volksgezondheid door de man verantwoordelijk gehouden voor het coronabeleid. De politierechter gaf hem aanvankelijk een taakstraf van 25 uur, maar sprak hem vrij voor het bedreigen van de dochter. Justitie ging hiertegen in beroep, en heeft die zaak nu gewonnen.

Opgejut

De man verklaarde zelf dat hij zich had laten opjutten door een vriend, en dat hij het bericht onder de invloed van alcohol had verstuurd.

De bedreiger wist dat de dochter van De Jonge minderjarig was, maar dacht dat ze 16 jaar was. Dit weegt het hof nu zwaar mee in het oordeel. Ook het feit dat de minister tijdens coronatijd al vaak te maken kreeg met bedreigingen, beledigende en foutieve verwijten, weegt volgens het hof mee.