Buitenland

Minister Financiën VS: ‘Twitter moet zich aan bepaalde normen voor content houden’

30-11-2022 16:45

NEW YORK, 30 november (Reuters) – De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft woensdag gezegd dat het socialemediabedrijf Twitter zich moet houden aan bepaalde normen voor inhoud, met het argument dat het “niet zoveel verschilt” van radiostations en omroepen die aan dergelijke regels onderworpen zijn.

In een toespraak tijdens de New York Times Dealbook Summit in New York, zei Yellen ook dat ze gelooft dat er legitieme nationale veiligheidsproblemen zijn met betrekking tot TikTok, de Chinese video sociale media app.

Yellen weigerde te zeggen of het door het Ministerie van Financiën geleide Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) een onderzoek uitvoert naar Twitter na enkele oproepen voor een onderzoek naar een Saoedi-Arabisch belang in het bedrijf na de overname van het platform door miljardair Elon Musk.

Ze zei dat CFIUS nauwkeurig kijkt naar overnames en investeringen in Amerikaanse bedrijven door buitenlandse kopers die nationale veiligheidsrisico’s kunnen opleveren.

“Ik ga niet specifiek zeggen waar we wel of niet naar kijken,” zei Yellen. “We geven geen commentaar op werk dat aan de gang is. Maar als er dergelijke risico’s zijn, zou het gepast zijn dat CFIUS een kijkje neemt.”

Apple

Musk beschuldigde Apple maandag van dreigen met het blokkeren van Twiter en zei dat Apple Twitter onder druk zet over de eisen die het stelt aan de inhoud.

Yellen zei dat ze het gepast vond dat mobiele technologiereuzen als Apple en Google bepaalde inhoudsnormen eisen.

“Ik denk dat het een goede zaak is, als Apple naar de inhoud kijkt. Voor de meeste omroepstations gelden normen voor wat ze uitzenden. En Twitter is niet echt anders dan andere omroepstations,” zei Yellen.

Op de vraag of het goed is dat dergelijke platforms toezicht houden op de inhoud, zei Yellen. “Het is een soort controle die volgens mij nodig is.”

TikTok

Over TikTok, waarvan de Amerikaanse FBI-directeur Chris Wray zei dat het nationale nationale veiligheidszorgen oproept vanwege het risico dat de Chinese overheid de video-sharing app zou kunnen gebruiken om gebruikers te beïnvloeden of hun apparaten te controleren, zei Yellen dat ze ook geloofde dat er “legitieme nationale veiligheidszorgen” waren.

“Dat is iets dat een zaak in uitvoering is,” voegde Yellen eraan toe.

Aanpassingen: laatste negen alinea’s toegevoegd, 18:20 uur.