Binnenland

VVD: Hardere straffen voor asorijders

30-11-2022 09:01

Setthawuth/Shutterstock

Door: Jan Omvlee, TPO- Het moet voor de rechter mogelijk worden om mensen die zich herhaaldelijk ernstig misdragen in het verkeer hun rijbewijs permanent af te pakken. De VVD wil hier werk van gaan maken. Het voorstel is vooral bedoeld om automobilisten te weren die herhaaldelijk met alcohol op achter het stuur kruipen. Kamerlid DaniĆ«l Koerhuis zegt volgens RTL dat het gaat om ”roekeloze bestuurders die opzettelijk het risico nemen dat ze een zwaar ongeluk veroorzaken”.

Onder de huidige wetgeving kan de rechter beslissen om voor maximaal 10 jaar iemands rijbewijs af te pakken. De VVD vindt echter dat voor sommige probleemgevallen dit nog teveel risico geeft. Asorijders die echt onverbeterlijk zijn kunnen zelfs na 10 jaar niet vertrouwd worden met een rijbewijs. Andere automobilisten en weggebruikers moeten tegen deze kleine groep mensen worden beschermd.

Het voorstel zou een brede meerderheid hebben van de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, en SP. Die overige partijen willen wel een betere uitwerking van de details zien, zoals de precieze situaties waarin een levenslange rijontzegging gepast zou zijn.