Buitenland

Oekraïnse ambassades, consulaten ontvangen ‘bloederige’ pakketjes met dierenogen

02-12-2022 13:49

Ogen
Shutterstock.

KIEV, 2 december (Reuters) – Verschillende Oekraïense ambassades in het buitenland hebben “bloederige pakketten” met dierenogen ontvangen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag, nadat een reeks briefbommen was gestuurd naar adressen in Spanje, waaronder de ambassade van Oekraïne in Madrid.

De pakketten, gedrenkt in een vloeistof met een kenmerkende kleur en geur, werden verstuurd naar ambassades in Hongarije, Nederland, Polen, Kroatië en Italië, naar algemene consulaten in Napels en Krakau, en het consulaat in Brno, zei woordvoerder Oleg Nikolenko.

“We bestuderen de betekenis van dit bericht,” schreef Nikolenko in een verklaring op Facebook, eraan toevoegend dat minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba opdracht heeft gegeven alle betrokken ambassades en consulaten onder verhoogde beveiliging te plaatsen.

Bombrieven

Er zijn deze week zes briefbommen verstuurd naar doelen in Spanje, waaronder premier Pedro Sanchez en de Amerikaanse ambassade in Madrid, waardoor Spanje de beveiliging heeft opgevoerd.

Nikolenko zei dat de ingang van de flat van de ambassadeur bij het Vaticaan was vernield. Een bron van de ambassade in Rome zei dat er menselijke uitwerpselen voor de deur waren achtergelaten.

Nikolenko zei ook dat de ambassade in Kazachstan een bommelding had ontvangen, die vervolgens niet werd bevestigd.

De ambassade in de Verenigde Staten ontving een brief met een kritisch artikel over Oekraïne, zei hij. De brief was, net als de meeste andere, afkomstig uit een Europees land, zei hij, zonder details te geven.