Buitenland

Amerikaanse minister van Defensie wil verplicht vaccineren tegen Covid handhaven

04-12-2022 10:29

Nicolas Economou/Shutterstock

(AP) – De Amerikaanse Minister van Defensie Lloyd Austin zegt dat hij het COVID-19 vaccinmandaat van het leger wil handhaven om de gezondheid van de troepen te beschermen, terwijl Republikeinse gouverneurs en wetgevers druk uitoefenen om het mandaat in te trekken.

Vorige week stuurden meer dan 20 Republikeinse gouverneurs een brief aan president Joe Biden met het verzoek aan de regering om het mandaat te schrappen, omdat het volgens hen het vermogen van de Amerikaanse Nationale Garde om troepen te werven heeft geschaad. Die troepen worden geactiveerd door gouverneurs om te reageren op natuurrampen of onrust.

Het Congres kan de komende week wetgeving overwegen om het mandaat te beëindigen als vereiste om genoeg steun te krijgen voor de defensiebegroting van dit jaar, die al twee maanden te laat is.

Austin zei dat hij geen commentaar wilde geven op de druk vanaf the hill.

Miljoen mensen verloren

“We hebben een miljoen mensen verloren aan dit virus,” zei Austin tegen verslaggevers die zaterdag met hem meereisden. “Een miljoen mensen stierven in de Verenigde Staten van Amerika. We verloren honderden in het Ministerie van Defensie. Dus dit mandaat heeft mensen gezond gehouden.”

“Ik ben de man die het leger opdroeg het vaccin verplicht te stellen”, voegde Austin eraan toe. “Ik steun de voortzetting van het vaccineren van de troepen.”

Vorig jaar gaf Austin de opdracht dat alle troepen het vaccin moesten krijgen of mogelijk uit het leger zouden worden gezet; duizenden actieve militairen zijn sindsdien ontslagen vanwege hun weigering de inentingen te krijgen.