Buitenland

Iran heft moraalpolitie op, mogelijk onder druk van aanhoudende protesten

04-12-2022 16:12

Iran
Iraanse scholieres, zonder hijab, geven de Iraanse Ayatollah een middelvinger. Screenshot via Facebook.

DUBAI, 4 december (Reuters) – Demonstranten in Iran hebben zondag opgeroepen tot een driedaagse staking deze week en daarmee de druk op de autoriteiten opgevoerd nadat de openbare aanklager had gezegd dat de moraalpolitie, wier aanhouding van een jonge vrouw tot maandenlange protesten had geleid, was gesloten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de moraalpolitie, heeft de sluiting niet bevestigd en de Iraanse staatsmedia zeiden dat openbaar aanklager Mohammad Jafar Montazeri niet verantwoordelijk is voor het toezicht op de politie.

Iraanse topambtenaren hebben herhaaldelijk gezegd dat Teheran het verplichte hijab-beleid van de Islamitische Republiek, dat vereist dat vrouwen zich bescheiden kleden en hoofddoeken dragen, niet zal veranderen, ondanks 11 weken van protesten tegen de strenge Islamitische voorschriften.

Honderden mensen zijn gedood in de onrust die in september uitbrak na de dood in hechtenis van Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische Iraanse vrouw die door de moraalpolitie werd aangehouden omdat zij de hijab-regels aan haar laars lapte.

Driedaagse staking

Demonstranten die hun uitdaging aan de Iraanse klerikale machthebbers willen handhaven, hebben opgeroepen tot een driedaagse economische staking en een demonstratie op het Azadi-plein in Teheran op woensdag, volgens individuele berichten die op Twitter zijn gedeeld door accounts die niet door Reuters zijn geverifieerd.

President Ebrahim Raisi zal op dezelfde dag in Teheran studenten toespreken ter gelegenheid van de Dag van de Student in Iran.

Soortgelijke oproepen tot staking en massamobilisatie hebben de afgelopen weken geleid tot een escalatie van de onrust in het land – een van de grootste antiregeringsprotesten sinds de islamitische revolutie van Iran in 1979.

Volgens het activistische persagentschap HRANA waren zaterdag 470 demonstranten gedood, waaronder 64 minderjarigen. Volgens het persbureau zijn 18.210 demonstranten gearresteerd en 61 leden van de veiligheidstroepen gedood.

De staatsveiligheidsraad van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei zaterdag dat het dodental 200 bedroeg, volgens het persbureau Mizan van de rechterlijke macht.

Inwoners die berichten plaatsen op sociale media en in kranten als het dagblad Shargh, zeggen dat er de laatste weken minder moraalpolitie op straat is gesignaleerd, omdat de autoriteiten blijkbaar proberen te voorkomen dat er meer protesten worden uitgelokt.

Moraalpolitie opgeheven

Zaterdag zei Montazeri volgens het semi-officiële Iraanse Labour News Agency dat de moraalpolitie was opgeheven.

“Dezelfde autoriteit die deze politie heeft opgericht, heeft haar opgedoekt”, zo werd hij geciteerd. Hij zei dat de moraalpolitie niet onder het gezag van de rechterlijke macht valt, die “toezicht blijft houden op gedragingen op gemeenschapsniveau.”

De staatstelevisie Al Alam zei dat buitenlandse media zijn opmerkingen afschilderden als “een terugtrekking van de Islamitische Republiek van haar standpunt over de hijab en de religieuze moraal als gevolg van de protesten”, maar dat uit zijn opmerkingen alleen kon worden opgemaakt dat de moraalpolitie niet rechtstreeks onder de rechterlijke macht valt.

Volgens staatsmedia zijn zondag vier mannen geëxecuteerd die waren veroordeeld voor samenwerking met Israëls spionageagentschap Mossad.

Zij waren in juni gearresteerd – vóór de huidige onrust in het land – na samenwerking tussen het ministerie van Inlichtingen en de Revolutionaire Garde, meldde het persbureau Tasnim.

‘Schuld van Israël’

De Islamitische Republiek beschuldigt aartsvijand Israël er al lang van geheime operaties uit te voeren op haar grondgebied. Teheran heeft onlangs Israëlische en westerse inlichtingendiensten beschuldigd van het beramen van een burgeroorlog in Iran.

Het kantoor van de premier in Israël, dat toezicht houdt op de Mossad, weigerde commentaar te geven.

Iraanse staatsmedia meldden op woensdag dat het hooggerechtshof van het land de doodstraf voor de vier mannen had bevestigd “voor de misdaad van samenwerking met de inlichtingendiensten van het Zionistische regime en voor ontvoering”.

Drie andere mensen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar, onder meer wegens handelen tegen de nationale veiligheid, hulp bij ontvoering en het bezit van illegale wapens, aldus het persagentschap Mehr.