Buitenland

Duitse politie pakt 25 extreemrechtse terroristen op, waaronder rechter, (ex-)militairen

07-12-2022 09:09

Polizei
Shutterstock.

BERLIJN, 7 dec (Reuters) – Vijfentwintig vermoedelijke leden en aanhangers van een extreemrechtse terreurgroep zijn woensdag vroeg opgepakt bij invallen in heel Duitsland, aldus het federale openbaar ministerie.

Er werden invallen gedaan in 11 Duitse deelstaten, voegde het bureau er in een verklaring aan toe.

De gearresteerde verdachten zijn zogenaamde Reichsbuerger en maken deel uit van een terroristische groepering die tot doel heeft de bestaande staatsorde in Duitsland omver te werpen en door de hunne te vervangen, en sluiten geweld tegen de staat niet uit als middel om dat doel te bereiken, aldus het bureau.

Reichsbuerger erkennen de huidige Duitse staat en grondwet niet maar erkennen alleen het Duitsland zoals dat was tussen 1871 en 1945.

Tenminste één verdachte is actief militair met een hoge rang binnen de Duitse elite-eenheden.

Volgens Bild is één van de verdachten een rechter uit Berlijn, tevens een voormalig prominent lid van de rechtse partij AfD. Enkele andere verdachten zijn oud-militair.

Staatsgreep

De groep was bezig met de voorbereiding van een staatsgreep. Na de staatsgreep zou het land moeten worden geleid door verschillende bij de organisatie betrokken personen op hoge politieke of financiële posities in de samenleving.

De verdachten werden gearresteerd in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Berlijn, Hessen, Nedersaksen, Saksen, Thüringen en in Oostenrijk en Italië, aldus het bureau.

De verdachten worden ervan beschuldigd uiterlijk sinds eind november 2021 voorbereidingen te treffen voor het uitvoeren van acties op basis van hun ideologie, aldus het bureau.