Buitenland

Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan wegens ‘misleiding van kinderen over veiligheid’

08-12-2022 12:04

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

INDIANAPOLIS (AP) – De procureur-generaal van Indiana heeft woensdag de Chinese sociale media-app TikTok aangeklaagd omdat het platform voor het delen van video’s zijn gebruikers, met name kinderen, misleidt over het niveau van ongepaste inhoud en de veiligheid van consumenteninformatie.

De Republikeinse procureur-generaal Todd Rokita beweert in een woensdag ingediende klacht dat, hoewel de sociale video-appĀ veilig zegt te zijn voor gebruikers van 13 jaar en ouder, de app “wellustige en ongepaste inhoud” bevat die beschikbaar is voor jonge gebruikers “voor onbeperkte tijd, dag en nacht, in een poging om de zakken van TikTok te vullen met miljarden dollars van Amerikaanse consumenten”.

Een aparte klacht van Rokita stelt dat de app gevoelige en persoonlijke informatie van gebruikers heeft, maar consumenten misleidt in de overtuiging dat die informatie veilig is.

“Op zijn minst is het bedrijf de consumenten de waarheid verschuldigd over de leeftijdsgeschiktheid van zijn inhoud en de onveiligheid van de gegevens die het over gebruikers verzamelt,” zei Rokita woensdag in een persbericht.

Doelwit van Republikeinen

TikTok is eigendom van ByteDance, een Chinees bedrijf dat zijn hoofdkantoor in 2020 naar Singapore heeft verplaatst. De app is het doelwit van Republikeinen die zeggen dat de Chinese overheid toegang zou kunnen krijgen tot zijn gebruikersgegevens zoals browsegeschiedenis en locatie. Amerikaanse strijdkrachten hebben de app ook verboden op militaire apparaten.

In een bedrijfsverklaring zei TikTok dat zijn “topprioriteit” de “veiligheid, privacy en beveiliging van onze gemeenschap” is.

“We bouwen het welzijn van jongeren in ons beleid in, beperken functies op leeftijd, stellen ouders in staat met tools en middelen invloed uit te oefenen, en blijven investeren in nieuwe manieren om van inhoud te genieten op basis van leeftijdsgeschiktheid of gezinscomfort”, aldus de verklaring.

“We zijn er ook van overtuigd dat we in onze onderhandelingen met de Amerikaanse overheid op weg zijn om volledig tegemoet te komen aan alle redelijke Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen, en we hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het implementeren van die oplossingen.”

TikTok verboden door gouverneurs

De app explodeerde in populariteit met een bijna verslavende scroll van video’s, maar het heeft ook moeite om advertenties te detecteren die flagrante verkeerde informatie bevatten over de Amerikaanse verkiezingen, volgens een rapport van oktober 2020 van non-profit Global Witness en het Cybersecurity for Democracy-team van de New York University.

Onlangs verbood de gouverneur van de staat Maryland, Larry Hogan, het gebruik van TikTok en bepaalde op China en Rusland gebaseerde platforms in de uitvoerende macht van de staat, een maatregel om de cyberbeveiligingsrisico’s van de platforms aan te pakken.

Deze richtlijn volgde op de Republikeinse gouverneur van South Dakota, Kristi Noem, die overheidsmedewerkers en contractanten op 29 november verbood om TikTok te gebruiken op apparaten die eigendom zijn van de staat. De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, ook een Republikein, vroeg maandag het ministerie van administratie van de staat om TikTok te verbieden op alle overheidsapparaten die het beheert. In augustus 2020 blokkeerde de gouverneur van Nebraska, Pete Ricketts, TikTok op elektronische apparaten van de staat.