Buitenland

Griekse anarchisten eisen autobrandaanslag tegen Italiaanse diplomaat op

08-12-2022 14:00

Alfredo Cospito 41bis
CC 4.0 foto: Indymedia.

ATHENE, 8 december (Reuters) – Een Griekse anarchistische groepering heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een brandstichting in auto’s bij de woning van een hoge Italiaanse diplomaat in Athene deze maand, naar eigen zeggen uit solidariteit met een gevangen anarchist in Italië.

Ten minste één auto werd vernield en een andere beschadigd tijdens de aanval op de woning van de Italiaanse plaatsvervangend ambassadeur Susanna Schlein in de vroege uren van 2 december.

De anarchistische groep Cell of Revenge ‘Carlo Giuliani zei dat het de aanval in scène zette over Alfredo Cospito, een 55-jarige Italiaanse anarchist die veroordeeld is voor een niet-dodelijke schietpartij tegen een nucleaire energiemanager in 2012 en een bomaanslag in 2016.

Cospito zit vast onder een streng isolatieregime, in Italië bekend als 41 bis, en normaliter voorbehouden aan maffialeden.

“We hebben besloten ons eigen signaal van solidariteit af te geven aan de kameraad en zijn strijd tegen de 41 bis,” zei de groep in een verklaring op de anarchistische website Indymedia die vaak door groepen wordt gebruikt om de verantwoordelijkheid voor aanslagen op te eisen.

Griekse en Italiaanse reacties

De Italiaanse premier Giorgia Meloni had haar “diepe bezorgdheid” en medeleven betuigd aan Schlein, zus van een prominente Italiaanse politicus.

Ook de Griekse en Italiaanse ministeries van Buitenlandse Zaken hebben de aanslag veroordeeld, enkele dagen voor de 14e verjaardag van de moord door de politie op een student in Athene, die leidde tot de ergste rellen in Griekenland in decennia.

Griekenland heeft een decennialange geschiedenis van politiek geweld en sinds de politie Alexis Grigoropoulos doodschoot in 2008, net voordat de schuldencrisis begon, zijn er meer anarchistische groepen opgestaan.

 

Aanpassingen: de ‘schietpartij tegen een nucleaire energiemanager’ was niet ‘vorig jaar’ zoals eerder vermeld maar ‘in 2012’. 16:33 uur.