Buitenland

165 Belgen winnen 142.897.164 euro, 9 ton per persoon

09-12-2022 12:23

Shutterstock.

9 december (Reuters) – Kerstmis kwam vroeg voor 165 mensen uit het kleine noordelijke Belgische dorp Olmen die 142.897.164 euro wonnen in de EuroMillions loterij deze week, de grootste groepswinst ooit in België.

Elk individu krijgt bijna 900.000 euro belastingvrij, EuroMillions woordvoerder Joke Vermoere vertelde Reuters.

Ze zei dat het de eerste keer was in België dat zo’n grote groep zoveel had gewonnen. “Het is echt een mooi verhaal.”

De winnaars stortten allemaal 15 euro in een pot in een plaatselijke winkel waarvan de eigenaars regelmatig een EuroMillions groepsaankoop organiseren, met af en toe een winst, maar nooit een grote jackpot.

“Veel winnende klanten waren eerst vol ongeloof,” zei winkelier Wim Van Broekhoven die even verbijsterd was als zijn vrouw toen ze de winnende nummers hoorden.

“We hebben heel wat nieuwe klanten gekregen sinds de grote winst, maar niemand in het dorp koestert wrok tegen de winnaars,” zei Van Broekhoven. “Iedereen is oprecht blij voor hen.”

Olmen telt in totaal 3785 inwoners, volgens de laatste gegevens van 2020.

“De winnaars komen uit alle lagen van de bevolking, maar hoe dan ook kan iedereen het geld gebruiken, zeker in aanloop naar de feestdagen en met de huidige energiecrisis.”

Een van de winnaars, een jonge vrouw van in de 20, zal een klein huis kopen voor haarzelf en haar honden, zei Van Broekhoven, die eraan toevoegde dat met het bedrag dat zij had gewonnen, het huis niet per se klein hoefde te zijn.

EuroMillions is een trekkingsspel van de Nationale Loterij, georganiseerd in coördinatie met loterijen uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg.