Buitenland

Duitsland: ‘Medewerkers veiligheidsdiensten staan pal achter grondwet’

09-12-2022 13:43

Duits, Leger, Duitsland
Shutterstock.

BERLIJN, 9 december (Reuters) – Duitsland heeft vertrouwen in de loyaliteit van zijn eigen veiligheidstroepen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken op vrijdag, in reactie op beweringen dat een extreem-rechtse groep met vermoedelijke plannen om de staat omver te werpen heeft geprobeerd soldaten en politieagenten te rekruteren.

“Wij zijn er vast van overtuigd dat medewerkers van veiligheidsdiensten pal achter de grondwet staan”, zei een woordvoerder van het ministerie tegen verslaggevers in Berlijn.

Ze voegde eraan toe dat de federale recherche van Duitsland veel nadruk legt op het bijbrengen van democratische waarden aan haar agenten en dat dit streven ook een sterke rol speelt in de opleiding van alle politiebureaus die onder toezicht van het ministerie staan.

Poging tot rekruteren soldaten en politieagenten

Invallen op woensdag leidden tot de arrestatie van 25 verdachten die naar verluidt lid of aanhanger waren van de groep, die volgens de aanklagers een gewelddadige staatsgreep plande om een prins als leider van een nieuwe Duitse staat te installeren.

De Duitse autoriteiten hebben donderdag opdracht gegeven 23 van de verdachten vast te houden voor verhoor.

De procureur-generaal zei dat de groep had geprobeerd nieuwe leden te werven, met name militairen en politieagenten. Onder de gearresteerden bevonden zich een actieve militair en verscheidene voormalige leden van het leger en de politie.

De aanklagers zeiden ook dat sommige leden van de groep een gewapende aanval hadden gepland op het parlement van de Bondsdag in Berlijn. Duitse wetgevers hebben sindsdien opgeroepen tot een herziening van de veiligheidsmaatregelen in de Bondsdag.