Buitenland

Extra veiligheidsmaatregelen Duitse Bondsdag geëist na oppakken extreem-rechtse terroristen

09-12-2022 12:43

Polizei
Shutterstock.

BERLIJN, 9 december (Reuters) – Duitse wetgevers vragen om een herziening van de veiligheidsmaatregelen in het lagerhuis van de Bondsdag nadat de autoriteiten leden van een extreem-rechtse groepering hebben aangehouden die volgens hen een gewelddadige omverwerping van de staat voorbereiden.

De Duitse autoriteiten hebben donderdag opdracht gegeven 23 mensen vast te houden voor verhoor in het kader van een onderzoek naar de groep. Een voormalige wetgever van de extreem-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) was volgens Duitse aanklagers onder de arrestanten.

Konstantin von Notz, voorzitter van de parlementaire commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, zei dat de veiligheidsmaatregelen van de Bondsdag niet zijn gemaakt om “vijanden van de grondwet” in het parlement te laten kiezen.

“We moeten het beschermingsconcept voor de Bondsdag uitbreiden zonder het dagelijkse leven van de democratische wetgever te saboteren,” zei hij tegen Redaktionsnetzwerk Deutschland.

AfD

De AfD heeft de inspanningen van de extreem-rechtse groepering veroordeeld en vertrouwen uitgesproken in het vermogen van de autoriteiten om snel en volledig duidelijkheid in de situatie te brengen.

Sociaal-democratisch wetgever Sebastian Hartmann zei tegen de mediagroep Funke: “De Bondsdag moet ook zijn veiligheidsconcept herzien. Persoonlijk voel ik me veilig, maar mijn vertrouwen is niet grenzeloos.”

Heinrich XIII Prinz Reuss

Onderzoekers hebben gezegd dat de groep, van wie velen lid waren van de beweging Reichsbuerger, van plan was aristocraat Heinrich XIII Prinz Reuss te installeren als leider van een nieuwe staat en hebben bewijzen gevonden dat sommige leden van plan waren het Duitse parlement te bestormen en wetgevers te grijpen.

De leden van de Reichsbuerger erkennen het huidige Duitsland niet als legitieme staat. Sommigen van hen zijn verknocht aan het Duitse rijk onder monarchie, terwijl sommigen aanhangers zijn van nazi-ideeën en anderen geloven dat Duitsland onder militaire bezetting staat.

“Voor de Bondsdag zullen we zorgvuldig onderzoeken welke veiligheidsmaatregelen we moeten aanpassen,” zei Katrin Goering-Eckardt, vicevoorzitter van de Bondsdag, tegen de mediagroep Funke.