Buitenland

‘Rusland breidt kernwapenarsenaal uit en moderniseert het’

09-12-2022 19:07

Titan III ICBM
Amerikaanse Titan III ICBM in silo. Paul R. Jones / Shutterstock.com

OFFUTT AIR FORCE BASE, Nebraska, VS, 9 december (Reuters) – Rusland breidt zijn kernwapenarsenaal uit en moderniseert het. Dit zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vrijdag, op een moment dat de Russische president Vladimir Poetin, geconfronteerd met tegenslagen in Oekraïne, herhaaldelijk heeft gesuggereerd dat hij kernwapens zou kunnen gebruiken.

De opmerkingen van Austin sluiten aan bij een recent beleidsdocument van het Pentagon over kernwapens.

Rusland heeft de grootste voorraad kernwapens ter wereld, met volgens deskundigen bijna 6000 kernkoppen. Samen bezitten Rusland en de Verenigde Staten ongeveer 90% van alle kernkoppen ter wereld – genoeg om de planeet vele malen te vernietigen.

“Ook Rusland moderniseert en breidt zijn kernwapenarsenaal uit,” zei Austin tijdens een ceremonie voor de nieuwe commandant van het Amerikaanse Strategic Command, dat toezicht houdt op het Amerikaanse kernwapenarsenaal.

Artikel gaat verder na afbeelding.

SAHUARITA, ARIZONA – 3 DECEMBER 2013: De meer dan 30 meter hoge Titan II ICBM in zijn raketsilo. De uitsparing geeft aan dat de kernkop is verwijderd. PICTOR PICTURES/Shutterstock.

 

“En terwijl het Kremlin zijn wrede en niet-uitgelokte keuzeoorlog tegen Oekraïne voortzet, heeft de hele wereld gezien hoe Poetin zich bezighoudt met zeer onverantwoordelijk nucleair gedrag,” zei Austin.

Rusland heeft gezegd dat het in 2023 speciale aandacht zal besteden aan de bouw van infrastructuur voor zijn nucleaire strijdkrachten.

Geen mandaat nucleaire aanval

Eerder op vrijdag zwoer Poetin op een nieuwsconferentie dat elk land dat Rusland met kernwapens zou durven aanvallen, van de aardbodem zou worden weggevaagd.

Poetin zei dat Rusland geen mandaat heeft voor een preventieve eerste nucleaire aanval, maar dat Ruslands geavanceerde hypersonische wapens ervoor zullen zorgen dat Rusland krachtig kan reageren als het ooit wordt aangevallen.

Poetin waarschuwde het Westen op 21 september dat hij niet blufte toen hij zei dat hij bereid zou zijn kernwapens te gebruiken om Rusland te verdedigen. Op 30 september zei hij dat de Verenigde Staten een precedent hadden geschapen door in 1945 twee atoombommen op Japan te gooien.

Russische functionarissen zeggen dat het Westen de verklaringen van het Kremlin herhaaldelijk verkeerd heeft geïnterpreteerd.

De Verenigde Staten hebben Rusland gewaarschuwd voor de gevolgen van een eventueel gebruik van kernwapens.

Rusland en de Verenigde Staten zouden de afgelopen weken besprekingen voeren over hun bestaande NEW START-verdrag, dat het aantal kernkoppen beperkt dat elk van hen mag inzetten.

Aan de vooravond van de bijeenkomst trok Moskou zich echter terug, waarbij het de Verenigde Staten beschuldigde van giftig anti-Russisch gedrag en pogingen om het verdrag in zijn voordeel te manipuleren.