Politiek Buitenland

Duitse kanselier Scholz wil immigratie stimuleren tegen pensioencrisis, arbeidstekort

10-12-2022 18:07

Olaf Scholz
Olaf Scholz. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

POTSDAM, Duitsland, 10 december (Reuters) – Kanselier Olaf Scholz zei zaterdag dat Duitsland zijn bevolking de komende jaren sterk zou kunnen laten groeien, omdat de regering de immigratie wil stimuleren om arbeidstekorten en een crisis in het pensioenstelsel te helpen afwenden.

De regering werkt aan het aantrekken van buitenlandse werknemers om “de show gaande te houden”, ondanks een vergrijzende bevolking, waardoor een geraamde bevolkingsgroei van 7% tot 90 miljoen in 2070 aannemelijk wordt, vertelde Scholz aan een burgerforum in Potsdam, nabij Berlijn.

De Duitse regering heeft vorige maand ingestemd met plannen om de immigratiewetgeving te hervormen, omdat Berlijn de arbeidsmarkt in de grootste economie van Europa wil openstellen voor de broodnodige werknemers van buiten de Europese Unie.

Immigratie en opleiding stimuleren

De regering heeft gezegd dat ze immigratie en opleiding wil stimuleren om een tekort aan vaardigheden aan te pakken dat drukt op de Duitse economie in een tijd van afnemende groei, met een vergrijzende bevolking die het openbare pensioenstelsel onder druk zet.

Scholz zei dat de huidige bevolkingsgroei, die deels te wijten is aan de toenemende immigratie, betekent dat de regering de pensioenbijdragen misschien niet zal verhogen vóór het einde van haar mandaat in 2025.

Het Duitse bureau voor de statistiek zei vorige week dat de bevolking dit jaar waarschijnlijk met 1 miljoen zal stijgen tot 84 miljoen als gevolg van de migratie uit Oekraïne. Bij een hoge immigratie zou de bevolking in de komende decennia kunnen oplopen tot 90 miljoen, aldus het bureau.