Buitenland

Duitsland wil wapenwetgeving aanscherpen, na recente extreem-rechtse terreurdreiging

11-12-2022 20:41

Polizei
Shutterstock.

BERLIJN, 11 december (Reuters)Duitsland is van plan zijn wapenwetgeving aan te scherpen naar aanleiding van een vermoedelijk complot van een extreem-rechtse groepering om de regering met geweld omver te werpen en iemand van adel als nationale leider te installeren, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken in een zondag gepubliceerd interview.

De Duitse politie arresteerde vorige week 25 mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij het complot, dat velen in een van Europa’s meest stabiele democratieën heeft geschokt.

Veel van de verdachten zouden lid zijn van de Reichsbuerger-beweging, die niet gelooft in het bestaan van de moderne Duitse staat.

Toenemende bedreiging

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser waarschuwde in een interview met de krant Bild am Sonntag dat de Reichsbuerger een toenemende bedreiging voor Duitsland vormen, aangezien deze beweging het afgelopen jaar met 2000 tot 23.000 mensen is uitgebreid.

“Dit zijn geen onschuldige gekken, maar vermoedelijke terroristen die nu in voorarrest zitten”, aldus Faeser.

De aanklagers hebben gezegd dat onder de verdachten personen waren met wapens en kennis over het gebruik ervan. Ze hadden geprobeerd huidige en voormalige legerleden te rekruteren en hadden wapens opgeslagen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Alle autoriteiten moeten maximale druk uitoefenen om hun wapens te verwijderen”, zei Faeser, en daarom zou de regering “binnenkort de wapenwetgeving verder aanscherpen”.

Vóór de invallen hadden de autoriteiten al van meer dan 1000 Reichsbuerger-leden wapens in beslag genomen. Ten minste 500 anderen zouden echter nog in het bezit zijn van wapenvergunningen in een land waar het particuliere bezit van vuurwapens zeldzaam is.

Berlijnse rechter

Het feit dat hoge ambtenaren – zoals voormalig parlementslid en de Berlijnse rechter Birgit Malsack-Winkemann – onder de gearresteerden waren op verdenking van samenzwering heeft velen in Duitsland bijzonder geschokt.

Jochen Lober, de advocaat die haar verdedigde in een rechtszaak in oktober waarin de Berlijnse regering haar probeerde te dwingen zich terug te trekken als rechter, weigerde commentaar te geven op haar arrestatie.

De Berlijnse afdeling van de extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland, waarvan zij lid is, zei niet te weten welke advocaat haar vertegenwoordigt en kon geen commentaar geven op haar specifieke zaak zolang het onderzoek geen resultaten heeft opgeleverd.

Tuchtprocedures

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil ook de tuchtprocedures voor ambtenaren aanscherpen, zodat het hen sneller kan ontslaan of hun pensioen kan intrekken in geval van ernstig wangedrag. Momenteel kunnen dergelijke procedures jaren duren.