Politiek Buitenland

Corruptiezaak Qatar-EU: ‘Het gaat om de geloofwaardigheid van Europa’

12-12-2022 11:58

Eva Kaili, Ali bin Samikh Al Marri, Qatar
Eva Kaili op bezoek bij Minister van Arbeidszaken Ali bin Samikh Al Marri in Qatar. Foto: Twitter/Labor Ministry of Qatar

BRUSSEL, 12 december, Reuters – De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag hun ontsteltenis geuit over een Belgisch onderzoek naar beschuldigingen dat het WK-gastland Qatar geld en geschenken zou hebben gegeven aan ambtenaren van het Europees Parlement om de besluitvorming te beïnvloeden.

Openbare aanklagers doorzochten vrijdag in Brussel 16 huizen en namen 600.000 euro in beslag in het kader van het onderzoek, dat de aanzet heeft gegeven tot oproepen voor meer toezicht op de Europese beleidsvorming.

Vier mensen werden gearresteerd en beschuldigd van “deelname aan een criminele organisatie, het witwassen van geld en corruptie”, aldus de aanklagers in een verklaring op zondag.

Griekse socialiste Eva Kaili

Ze noemden de verdachten niet, maar een bron dicht bij de zaak zei dat een van de ondervoorzitters van het Europees Parlement, de Griekse socialiste Eva Kaili, onder de aangeklaagden was. Haar kantoor reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Het Europees Parlement zei in het weekend dat het Kaili had geschorst. De Griekse socialistische PASOK-partij zei dat ze haar uit haar gelederen zette.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eva Kaili, EU

Eva Kaili. AP Photo/Petros Giannakouris.

 

“Het nieuws is zeker zeer zorgwekkend”, zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, tegen verslaggevers toen hij aankwam op een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, zei dat in deze zaak de “volle kracht van het recht” moet worden ingezet. “Het gaat om de geloofwaardigheid van Europa, dus dit moet gevolgen hebben op verschillende gebieden”, zei ze.

Aanklagers zeiden dat ze al maanden vermoedden dat een Golfstaat invloed probeerde te kopen in Brussel.

Een bron met kennis van de zaak zei dat het om Qatar ging. Een Qatarese ambtenaar ontkende in het weekend beschuldigingen van mogelijk wangedrag.

“Elke associatie van de Qatarese regering met de gemelde beweringen is ongegrond en ernstig verkeerd geïnformeerd”, zei de ambtenaar.

Qatar en energievoorziening Europa

Het onderzoek komt op een moment dat Qatar wereldwijd in de schijnwerpers staat als gastheer voor het WK voetbal, temidden van kritiek van mensenrechtengroeperingen, die het land verwerpt.

In een toespraak in het Europees Parlement op 21 november, toen het WK van start ging, zei Kaili: “Qatar is een koploper op het gebied van arbeidsrechten.”

“Ze hebben gekozen voor een visie en zich opengesteld voor de wereld. Toch roepen sommigen hier om hen te discrimineren. Ze pesten hen en beschuldigen iedereen die met hen praat of zich met hen inlaat van corruptie,” zei Kaili.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eva Kaili

Eva Kaili. Foto: CC 2.0 Euranet_plus/Wikimedia.

 

“Ze hebben ons geholpen en ze zijn vredesonderhandelaars, ze zijn goede buren en partners. We kunnen elkaar helpen om de tekortkomingen te overwinnen. Zij hebben het onmogelijke al bereikt.”

Bij hun aankomst op de EU-vergadering van maandag, waar de sancties tegen Rusland en Iran centraal stonden, veroordeelden de ministers al snel de vermeende corruptie.

“Het is absoluut onaanvaardbaar, elke vorm van corruptie is onaanvaardbaar”, zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavsky.

“Qatar is een belangrijke partner voor de energievoorziening van de EU,” merkte hij op, en voegde daaraan toe: “Natuurlijk moet de relatie tussen de EU en Qatar worden gebouwd op een reeks beleidsmaatregelen, waaronder mensenrechten en arbeidsrechten.”

Energietekorten

Sommige Europese diplomaten vertelden Reuters vorige maand dat de druk om goede banden met Qatar te onderhouden toenam nu het continent afstevent op een winter van energietekorten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Het Europees Parlement zou deze week stemmen over een voorstel om Koeweit, Qatar, Oman en Ecuador visumvrij naar de EU te laten reizen.

Sommige wetgevers hebben voorgesteld het debat en de stemming uit te stellen. Anderen hebben opgeroepen tot een debat over de corruptie-invallen. Het Europees Parlement zal beide verzoeken behandelen in een zitting die om 1600 uur begint.