Premium | Interview

George Monbiot: ‘Groene partijen vallen voor valse plaatjes en negeren de cijfers’

12-12-2022 11:12

George Monbiot
Premium
George Monbiot, 16 oktober 2019. AP Photo/Matt Dunham.

Tussen de aanvraag om de internationaal bekende klimaatactivist en bestsellerauteur George Monbiot (1963) te mogen interviewen en de drie kwartier die hij uiteindelijk voor het gesprek met TPO uittrekt, zit bijna anderhalve maand. En als er dan eenmaal een Zoom-meeting in de agenda gepland staat, krijg ik van zijn persoonlijk assistent via de mail het dringende (door mij genegeerde) verzoek alleen vragen te stellen over zijn nieuwste boek, Regenesis, een radicaal geschrift dat een route schetst naar niets minder dan een boerderijloze toekomst.

'Er is een simpele manier om de landbouwsector halt toe te roepen. Hef de subsidie op!'

Monbiot is, kortom, een drukbezet, globaal fenomeen. Greta Thunberg noemt hem "een van de meest onbevreesde stemmen in de klimaatbeweging" en voor zijn optreden in De Balie, op 27 november, wordt hij door de aankondiger omschreven als iemand "die sinds 1985 vertelt wat mensen niet willen horen".

'Als we op deze schaal doorgaan met landbouw zal het de natuur vermoorden'

In BBC’s Newsnight trok Monbiot ooit de aandacht door de hem omringende politici, van Labour tot Conservatief, weg te honen met de vaststelling dat het iets afremmen van economische groei wel sympathiek klinkt, maar dat elke tiende procent extra groei die er desondanks doorh

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.