Politiek Buitenland

Britse premier Sunak kondigt vijfpuntenstrategie tegen illegale immigratie aan

13-12-2022 18:52

De Britse premier Rishi Sunak, Foto: Shag 7799/Shutterstock

LONDEN, 13 december (Reuters)Groot-Brittannië heeft dinsdag gezegd dat het van plan is nieuwe wetgeving in te voeren om te voorkomen dat migranten die het Kanaal oversteken in het land blijven, nu de regering probeert de toename van het aantal mensen dat in kleine bootjes aan de zuidkust aankomt onder controle te houden.

Het aantal mensen dat via het Kanaal in Engeland aankomt is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld, waarbij uit regeringscijfers blijkt dat Albanezen het grootste aantal mensen zijn dat via deze route aankomt.

Premier Rishi Sunak heeft een nieuwe vijfpuntenstrategie voor de aanpak van illegale immigratie aangekondigd, waaronder plannen om de terugkeer van Albanese asielzoekers te versnellen en de aanvankelijke achterstand van bijna 150.000 asielzaken tegen eind volgend jaar weg te werken door het aantal behandelaars te verdubbelen.

“Als je illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomt, mag je hier niet blijven”, zei Sunak tegen het parlement. “In plaats daarvan word je vastgehouden en snel teruggestuurd naar je eigen land of naar een veilig land waar je asielaanvraag in behandeling wordt genomen.”

Belangrijk politiek thema

Migranten die in kleine bootjes aankomen, zijn een belangrijk politiek thema geworden voor de conservatieve regering, vooral in de volkswijken in het noorden en midden van Engeland, waar migranten ervan worden beschuldigd dat ze het moeilijker maken om werk te vinden en de openbare diensten onder druk zetten.

Sunak zei dat er een nieuwe eenheid zou worden opgericht om de oversteek aan te pakken en dat migranten in de toekomst zouden worden ondergebracht in niet meer gebruikte vakantieparken, voormalige studentenhuisvesting en overtollige militaire terreinen in plaats van in hotels.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Suella Braverman, noemde de golf van migranten onlangs een “invasie” en beschreef veel van de migranten als “criminelen”, wat leidde tot een boze reactie van de Albanese premier Edi Rama.

Sunak zei dat de komende maanden duizenden Albanezen naar huis zouden worden teruggestuurd.

‘Genoeg is genoeg’

Opeenvolgende Britse regeringen hebben beloofd de komst van kleine bootjes te stoppen. Desondanks zijn dit jaar een recordaantal van 44.867 mensen in kleine bootjes het Kanaal overgestoken om Groot-Brittannië binnen te komen.

Zorgen over het immigratieniveau waren een drijvende kracht achter de stemming voor Brexit in een referendum in 2016, waarbij voorstanders Groot-Brittannië opriepen om “de controle over zijn grenzen terug te nemen”.

Sunak zei dat het publiek “terecht boos is” en dat het huidige systeem oneerlijk is voor mensen met een echt asielverzoek.

“Het is niet wreed of onvriendelijk om de wurggreep van criminele bendes die handelen in menselijke ellende te willen doorbreken,” zei hij. “Genoeg is genoeg.”

Rwanda

De meeste conservatieve parlementsleden, die vrezen bij de volgende verkiezingen tegen een nederlaag aan te lopen als de regering de kwestie niet oplost, juichten de aankondiging ten zeerste toe.

Sommige conservatieve wetgevers, zoals de voormalige minister Simon Clarke, wilden dat de regering verder zou gaan en zou overwegen volgend jaar uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens te stappen om het gemakkelijker te maken nieuw beleid te ontwikkelen als de laatste strategie van de regering er niet in zou slagen de overtochten af te schrikken.

Labourleider Keir Starmer van de oppositie zei dat de laatste keer dat de regering het immigratiesysteem veranderde, zij het erger maakte, terwijl sommige liefdadigheidsinstellingen zeiden dat het probleem zou blijven bestaan totdat de regering asielaanvragen buiten Groot-Brittannië toestaat.

De Britse regering kondigde eerder dit jaar plannen aan om naast andere inspanningen ook migranten uit te zetten naar Rwanda, in de hoop dat dit een afschrikwekkend effect zou hebben op degenen die in kleine bootjes aankomen.

Het beleid werd begin september juridisch aangevochten in het Londense High Court toen een coalitie van mensenrechtengroeperingen en een vakbond aanvoerde dat het Rwanda-beleid onwerkbaar en onethisch was. Maandag wordt een uitspraak verwacht.

Sunak zei dat de regering de vluchten naar Rwanda zal hervatten en kondigde aan dat het parlement zal worden gevraagd quota vast te stellen voor het aantal mensen dat om humanitaire redenen kan worden toegelaten.

Hoewel het Britse asielstelsel vaak traag is bij de behandeling van aanvragen, is ongeveer tweederde van de mensen die op kleine boten zijn aangekomen en waarvan de gevallen zijn onderzocht, echte vluchtelingen gebleken.