Politiek Buitenland

Van corruptie verdachte ex-EU-vicevoorzitter Eva Kaili voelt zich verraden door Europarlement

13-12-2022 22:11

Eva Kaili, EU
Eva Kaili, 3 november 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

ATHENS, 13 december (Reuters) – Eva Kaili voelt zich verraden door de collega’s van het Europees Parlement die dinsdag besloten de Griekse EuroparlementariĆ«r haar rol als vice-voorzitter van de vergadering te ontnemen nadat ze was beschuldigd van het aannemen van steekpenningen uit Qatar, vertelde haar advocaat in Athene aan Reuters.

De zaak, waarin Kaili elk vergrijp heeft ontkend, ontwikkelt zich tot een van de grootste corruptieschandalen in de Europese Unie.

Kaili, die door de Belgische politie wordt vastgehouden, was een van de 14 ondervoorzitters van het parlement. Belgische aanklagers hebben haar en drie Italianen dit weekend beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie.

Europese wetgevers hebben snel gehandeld om haar te isoleren, bezorgd dat het Belgische onderzoek de inspanningen van het parlement om zich te presenteren als een gezond moreel kompas in een onrustige wereld zou kunnen ontsieren.

Kaili en Qatar ontkennen

“Ik heb vandaag met mevrouw Kaili gesproken en zij heeft haar stilzwijgen verbroken. Ze heeft haar klachten geuit over de houding van haar collega’s in het Europees Parlement,” vertelde advocaat Michalis Dimitrakopoulos aan Reuters.

“Ze zegt dat ze zich verraden voelt wanneer ze haar doen voorkomen alsof ze een persoonlijke agenda had met Qatar en wanneer ze laten doorschemeren dat ze steekpenningen aannam.”

Qatar, de huidige gastheer van het wereldkampioenschap voetbal, ontkent ook de beschuldigingen.

Tijdens een parlementaire zitting op 21 november om de mensenrechtensituatie in Qatar te bespreken, verdedigde Kaili het land tegen hevige kritiek van mensenrechtengroeperingen over de behandeling van arbeidsmigranten tijdens de voorbereidingen voor het WK.

De socialistische wetgever bezocht eind oktober en begin november Koeweit en Qatar en haalde het Internationaal Arbeidsbureau aan dat Qatar “arbeidsrechten heeft ingevoerd en een minimumloon heeft ingevoerd ondanks de uitdagingen”.

Dimitrakopoulos herhaalde dat Kaili de beschuldigingen heeft ontkend en voegde eraan toe dat haar bezoek aan Qatar was goedgekeurd door het Europees Parlement en dat zij niets anders was dan een “ontvanger van orders van de Europese Unie”.

“Haar standpunt is dat ze geen steekpenningen aannam, ze is onschuldig, Qatar had geen behoefte aan haar, het hoefde haar niet om te kopen, ze had Qatar niets te bieden,” zei hij.

Standpunt Europarlement

“Haar beslissing om Qatar te bezoeken was niet haar persoonlijke beslissing, het was een beslissing van het Europees Parlement, met de instemming” van de Europese Commissie en EU-buitenlandchef Josep Borrell, voegde Dimitrakopoulos eraan toe.

Gevraagd door Reuters om commentaar op de zaak, zei de persdienst van het Europees Parlement dat Kaili als ondervoorzitter belast was met de vertegenwoordiging van de vergadering in het Midden-Oosten. De dienst voegde daaraan toe: “De duidelijke en vaste instructie aan alle ondervoorzitters is het standpunt van het Parlement te vertegenwoordigen. Niets anders.”