Herman Brusselmans – Het is fijn om christelijk te zijn

14-12-2022 09:21

Herman Brusselmans
Herman Brusselmans. Foto: Michiel Hendryckx/wikimedia. Bewerkt door TPO.

OPINIE

Wat is het fijn om christelijk te zijn, ja zelfs katholiek. Vele mensen denken dat ik een atheïst of een agnost ben, en dat ik niet geloof in een Bovenaards Wezen, door sommigen God genoemd. Waarom denken ze dat? Nou, omdat ik vaak vloek, de hongerigen zelden eten geef, de naakten bijna nooit kleed, wel eens naar andere vrouwen kijk, en jaloers ben op Jort Kelder omdat die veel meer geld heeft dan ik. Oké, ik leef derhalve niet altijd zoals een christelijk mens hoort te leven, maar ja, niemand is perfect. Voor de rest geloof ik wel degelijk in die God.

Het kan toch niet anders of Iemand heeft heel de wereld geschapen. De wetenschappers verkondigen dat alles begon bij de oerknal, en veronderstel even dat je die domoren gelijk wil geven, dan heb ik maar één vraag: waar is die oerknal dan vandaan gekomen? Eerst was er niets, en daarna iets. Dat komt omdat het niets tot het iets is geschapen door – het woord zegt het al – een Schepper. En niet zomaar een Schepper, welnee, een Schepper die Almachtig is. Bijvoorbeeld als er een oorlog komt, dan is dat omdat de Schepper boos is op de mensheid. Hij is boos omdat de mensheid er de kantjes van afloopt, zich niet houdt aan de regels, zichzelf de das omdoet, en niet leeft naar de wil van de Grote Baas, zoals je God ook wel ‘ns zou kunnen noemen.

Enfin, ik ben dus katholiek, omdat ik niet alleen christelijk ben, maar ook vertrouw op de fundamenten van de Kerk, die ontstond in Palestina, zich via Noord-Afrika naar Europa uitbreidde en haar hoofdzetel vond in Rome, waar Gods Plaatsvervanger, de paus, de scepter zwaait. Als je katholiek zoals ik bent, hoe moet je dat dan uiten? Ten eerste, je moet geregeld naar de Heilige Mis gaan, ten tweede, je mag nooit in het openbaar zeggen dat de paus een stinkende ouwe flikker is, ten derde je moet aannemen dat God een Zoon had, die Jezus werd genoemd, en wiens moeder maagd is gebleven tot aan haar dood, en ten vierde, je moet Kerstmis en Pasen volop vieren.

Pasen mag je desnoods overslaan, maar Kerstmis mag je niet aan je voorbij laten gaan, want het is de gedenkenis van de geboorte van Jezus, in een stal in Bethlehem, waar een os en een ezel toevallig aanwezig waren. Van wie die os en die ezel het eigendom waren, dat is niet bekend, en het is van geen belang ook. Voor mijn part waren ze het eigendom van boer Krelis uit het toenmalige Spijkenisse.

Hoe dan ook moet je gedurende de kerstdagen veel eten, veel aan de Drievuldigheid denken, lief zijn voor elkaar, een paar keer meer naar de Mis gaan dan gemiddeld, en je geregeld terugtrekken in een hoekje om te bidden. Bidden moet je als katholiek sowieso zo veel mogelijk doen, ongeveer bij iedere gelegenheid. Zo heb ik gebeden met als doel de winst van de Rode Duivels in de achtste finales van het WK te verkrijgen, doch dat mislukte. Dus, zo dacht ik, bid ik nog een keer, thans om de winst van Oranje in de kwartfinales van het WK te verkrijgen, doch dat mislukte eveneens. Recent heb ik gebeden om te verkrijgen dat de finale van het WK zal gespeeld worden tussen Marokko en Kroatië met een negentien-nul overwinning van Marokko als eindstand. Dit is uiteraard een grapje, want zelfs de Ultieme Heerser Der Hemelen zal Marokko nooit laten winnen met negentien doelpunten verschil.

Geen grapje is dan weer het volgende gebed, dat ik zonet naar Den Hoge richtte: “Lieve Heer, wil je ervoor zorgen dat m’n in maart geboren wordende zoon in goede gezondheid zal opgroeien tot hij als twintigjarige op het WK in de finale het winnende doelpunt zal scoren tegen het tegen dan volledig opengebloeide elftal van Tsjaad?”

Als niet-katholiek heb je er waarschijnlijk weinig vertrouwen in dat dit winnende doelpunt van Roman Brusselmans zal plaatsvinden, maar ik, als katholiek, geloof er gelukkig rotsvast in.

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.

 

Lees meer van Herman Brusselmans