Buitenland

Iran veroordeelt Belgische hulpverlener tot 28 jaar cel, onduidelijk waarom

14-12-2022 14:59

Iran
Pro-regime protesten in Teheran, Iran, september 2022. AP Photo/Vahid Salemi.

AMSTERDAM, 14 december (Reuters) – De Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele is in Iran veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf, zei een bron met kennis van zaken woensdag.

De bron bevestigde een bericht van de Belgische krant Het Nieuwsblad dat de Belgische premier Alexander De Croo en andere leden van zijn kabinet de familie van Vandecasteele dinsdag hadden ingelicht over het vonnis.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zal naar verwachting later op woensdag in het Belgische parlement vragen beantwoorden over de situatie.

De 41-jarige Vandecasteele wordt al bijna een jaar vastgehouden door Iran, maar de beschuldigingen tegen hem zijn onduidelijk gebleven.

België heeft herhaaldelijk gezegd dat er geen gronden zijn voor zijn detentie.

De Iraanse autoriteiten hebben nog geen commentaar gegeven.

Louche internationaal spel

“Het is een schande en een tragedie voor Olivier en zijn familie,” vertelde familiewoordvoerder Olivier Van Steirtegem aan Het Nieuwsblad.

“Hij is onschuldig en het slachtoffer van een groter, louche internationaal spel.”

Vorige week schorste het Belgische constitutionele hof een overeenkomst tussen Iran en België die een gevangenenruil tussen beide landen mogelijk zou hebben gemaakt.

Die deal werd door zijn familie gezien als de enige hoop voor Vandecasteele, die volgens Belgische media mogelijk werd geruild voor Assadollah Assadi, een Iraniër die vorig jaar in België tot 20 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld omdat hij een bomaanslag in Parijs wilde plegen.