Buitenland

Mexicaanse kartels en criminelen EU werken samen, meth- en cokesmokkel naar Europa

14-12-2022 17:36

Coke
Shutterstock.

14 december (Reuters) – Mexicaanse kartels en criminele groepen in de Europese Unie werken samen om methamfetamine en cocaïne van Latijns-Amerika naar Europa te smokkelen, aldus een woensdag gepubliceerd rapport van Europol en de Amerikaanse Drug Enforcement Administration.

Volgens het rapport, het eerste gezamenlijke initiatief waarbij beide instanties betrokken zijn, corrumperen zowel Mexicaanse criminele bendes als hun Europese tegenhangers ambtenaren in de openbare en particuliere sector om drugs te helpen smokkelen.

Criminelen infiltreren ook in transport- en handelsbedrijven om zendingen te verbergen, of zetten hun eigen bedrijven op met de hulp van personen die hun identiteit verbergen, aldus het rapport.

Europa centrum voor cokeproductie

Europol en het drugsagentschap EMCDDA hadden in mei al gewaarschuwd dat Europa steeds meer een centrum wordt voor de productie van cocaïne en een doorvoerpunt voor de verzending ervan naar andere delen van de wereld, als gevolg van de hogere productie in Zuid-Amerika en de toenemende mogelijkheden om de ruwe drug op het Europese continent zelf te verwerken.

De drugs worden door kartels naar Europa vervoerd via zee- of luchtvracht, meestal verborgen in voedsel, bouwmateriaal en goederen zoals waterfilters en houten deurlijsten, aldus het woensdag gepubliceerde rapport. Eenmaal in de EU aangekomen, vervoeren lokale criminele netwerken de drugs naar eindbestemmingen in Europa en daarbuiten.

Voor methamfetamine is de bestemming vaak buiten de EU, die slechts een doorvoerpunt wordt, voordat de drugs worden verscheept naar winstgevender markten in Oceanië en Azië, aldus het verslag.

“Er zijn aanwijzingen dat Mexicaanse criminele groeperingen betrokken zijn bij de exploitatie van laboratoria voor de omzetting van cocaïne op het grondgebied van de EU”, aldus het verslag, waaraan wordt toegevoegd dat er ook een risico bestaat dat de illegale samenwerking op andere drugs is gericht.

Meer geweld

Mexicaanse topkartels als Sinaloa en Jalisco Nueva Generacion hebben grote invloedssferen in Mexico en gaan over tot bruut geweld om de drugsroutes onder controle te krijgen.

In februari 2020 hadden de Italiaanse autoriteiten een drugshandeloperatie van de leden van Sinaloa en hun in de EU gevestigde medestanders ontdekt. Nederland, België en Spanje hebben de afgelopen jaren ook illegale productiefaciliteiten ontmanteld waarbij Mexicaanse onderdanen betrokken waren, aldus het rapport.

Een grotere aanwezigheid van de kartels op het grondgebied van de EU zou kunnen leiden tot meer geweld en hogere winsten voor de Mexicaanse criminele netwerken, waarschuwde het rapport.