Portemonnee

16% Britten bezorgd dat voedsel opraakt, 6% Britten komt al voedsel tekort

15-12-2022 12:09

Koud winter
Shutterstock.

LONDEN, 15 december (Reuters) – Eén op de zes mensen in Groot-Brittannië maakt zich zorgen dat hun voedsel opraakt en meer mensen kunnen zich niet warm genoeg houden in hun eigen huis, volgens een officieel onderzoek op donderdag waaruit ook een wijdverbreid gevoel van sociale en economische tekortkomingen blijkt.

Volgens het Office for National Statistics (ONS) is 16% van de mensen bezorgd of zeer bezorgd dat hun voedsel opraakt voordat ze geld hebben om meer te kopen. Die situatie is al realiteit voor 6% van de mensen.

Ongeveer 23% van de mensen zegt niet in staat te zijn om het in hun eigen huis comfortabel warm te houden, hetzij af en toe, hetzij altijd.

Energie-inefficiënt huizenbestand

Terwijl andere Europese landen eveneens worstelen met een inflatie met dubbele cijfers en stijgende energierekeningen na de inval van Rusland in Oekraïne, heeft Groot-Brittannië het oudste en meest energie-inefficiënte huizenbestand van het continent, waarbij de overheid de afgelopen tien jaar heeft gesnoeid in regelingen om de isolatie te verbeteren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

De cijfers van het ONS sluiten aan bij de wijdverbreide ontevredenheid van de Britten over de koers van een van de grootste economieën ter wereld. De vraag naar voedselbanken is de afgelopen tien jaar explosief gestegen en werknemers gaan steeds vaker in staking.

Labour geeft schuld aan Conservatieven

Opiniepeiler Ipsos zei vorige week dat 62% van het publiek denkt dat het de verkeerde kant op gaat, terwijl 14% denkt dat het de goede kant op gaat – een uitdaging voor de nieuwe conservatieve premier Rishi Sunak, die zegt dat hij harde beslissingen neemt om de economie weer op de rails te krijgen.

De oppositiepartij Labour zegt dat de problemen het gevolg zijn van beslissingen die tijdens de 12 jaar dat de Conservatieven aan de macht waren, zijn genomen.

Volgens de ONS is 78% van de mensen gefrustreerd dat de Britse samenleving niet is zoals zij zou moeten zijn, terwijl 74% zegt bang te zijn dat het mis zal gaan in de samenleving.

De enquête, uitgevoerd tussen 22 november en 4 december, telde 2524 respondenten.

 

Alle data via ONS.