Politiek Buitenland

Partner Eva Kaili geeft corruptie Qatar toe, Qatar blijft ontkennen

15-12-2022 20:38

Op deze foto, verstrekt door de Belgische Federale Gerechtelijke Politie op woensdag 14 dec. 2022, een deel van de 1,5 miljoen euro die de Belgische politie in Brussel heeft gevonden en in beslag heeft genomen. (Belgische Federale Gerechtelijke Politie via AP)

BRUSSEL 15 december (Reuters)Francesco Giorgi, de partner van de afgezette ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, heeft zijn rol in een fraudeschandaal in Qatar bekend, aldus twee bronnen met directe kennis van zaken tegen Reuters.

De Belgische krant Le Soir en de Italiaanse krant La Repubblica berichtten voor het eerst over de bekentenis aan Belgische onderzoekers.

Giorgi’s bekentenis dat hij steekpenningen van Qatar heeft aangenomen om besluiten van het Europees Parlement over Qatar te beïnvloeden heeft “een belangrijke bijdrage” geleverd aan het onderzoek dat door Belgische onderzoeksrechters wordt gevoerd, aldus een van de bronnen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Er is tenminste anderhalf miljoen aan contanten gevonden in het onderzoek naar de EU-Qatar-corruptie. Foto: Belgische Federale Politie, via AP.

 

Volgens dezelfde bron probeerde Giorgi, een assistent van het EU-parlement, zijn partner Kaili vrij te pleiten van enig vergrijp. Het Griekse parlementslid Kaili, die maandag uit haar functie als vice-voorzitter van het Europees Parlement werd gezet, heeft via haar advocaat ontkend dat zij iets verkeerd heeft gedaan.

De advocaat van Giorgi, die momenteel in hechtenis is in afwachting van verder onderzoek in deze zaak, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Qatar ontkent

Qatar heeft ontkend dat het heeft geprobeerd leden van het Europees Parlement om te kopen.

“De staat Qatar verwerpt categorisch alle pogingen om haar in verband te brengen met beschuldigingen van wangedrag. Elke associatie van de Qatarese regering met de gemelde beweringen is ongegrond en ernstig verkeerd geïnformeerd,” vertelde een Qatarese ambtenaar aan Reuters op donderdag in antwoord op vragen over vermeende Qatarese pogingen om het Europees Parlement te beïnvloeden.

In zijn bekentenis zei Giorgi ook dat hij vermoedde dat het Belgische europarlementslid Marc Tarabella (Parti Socialiste) geld had ontvangen van Qatar, zei een bron dicht bij het onderzoek. Hij is door zijn partij tijdelijk geschorst.

Tarabella, die eerder had bevestigd dat zijn huis zaterdag werd doorzocht in het kader van het Belgische onderzoek, heeft elk vergrijp ontkend. Zijn advocaat reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Giorgi zei ook dat hij de Italiaanse Europarlementariër Andrea Cozzolino (sociaaldemocraten), in wiens kantoor Giorgi werkte, ervan verdacht illegale Qatarese fondsen te hebben ontvangen.

Reuters kon niet vaststellen of Giorgi enig bewijs had geleverd voor zijn beschuldigingen tegen Tarabella en Cozzolino.

Cozzolino reageerde niet op een e-mail verzoek van Reuters om commentaar, maar vertelde Italiaanse persbureaus: “Er loopt geen onderzoek naar mij. Ik ben niet ondervraagd. Ik ben niet doorzocht, noch is mijn kantoor verzegeld.”

Het Europees Parlement schortte donderdag alle werkzaamheden aan wetgeving in verband met Qatar op, en de voorzitter van het parlement, Roberta Metsola, vertelde de EU-leiders dat zij hervormingen zou leiden om een herhaling van een crimineel corruptieschandaal te voorkomen.