Achtergrond

Twitter onder Elon Musk wordt eerste grote uitdaging voor EU’s nieuwe digitale wetboek

15-12-2022 11:11

Elon Musk
Elon Musk in New York. 31 oktober 2022. Evan Agostini/Invision/AP.

LONDEN (AP) – De ‘vrijere versie’ van Twitter van Elon Musk zou wel eens in botsing kunnen komen met nieuwe regels in Europa, waar ambtenaren waarschuwen dat het socialemediabedrijf zal moeten voldoen aan enkele van ‘s werelds strengste wetten tegen giftige inhoud.

Hoewel het nieuwe digitale wetboek betekent dat de Europese Unie waarschijnlijk een wereldleider zal zijn in het aanpakken van Musk’s vernieuwde platform, zal het blok van 27 landen zijn eigen uitdagingen hebben om Twitter en andere online bedrijven te dwingen te voldoen. De wet wordt pas in 2024 volledig van kracht en EU-ambtenaren zijn druk bezig om voldoende werknemers te werven om Big Tech ter verantwoording te roepen.

 

Artikel gaat verder na video.

De ingrijpende regels van de EU, bekend als de Digital Services Act, hebben tot doel platforms en zoekmachines meer verantwoordelijk te maken voor illegale en schadelijke inhoud, zoals haatzaaien, oplichting, desinformatie en nepnieuws. Deze regels worden volgende zomer van kracht voor de grootste digitale bedrijven zoals Google, Facebook en TikTok en worden het jaar daarop uitgebreid tot alle onlinediensten.

Die normen dreigen in botsing te komen met Musk’s beleid bij Twitter: Hij ontsloeg deze week abrupt een groep adviseurs die problemen als haatzaaien, uitbuiting van kinderen en zelfbeschadiging aanpakken, halveerde het personeelsbestand van Twitter en nam tegenstrijdige beslissingen over het modereren van inhoud.

“In zes maanden kan er veel veranderen, maar het lijkt erop dat Twitter de eerste grote testcase van Europa wordt voor de handhaving van de DSA”, aldus John Albert van de in Berlijn gevestigde AlgorithmWatch, een non-profit onderzoeks- en belangengroep.

Vrijheid van meningsuiting

Musk heeft opgeroepen tot “vrijheid van meningsuiting, niet vrijheid van bereik”, door te zeggen dat hij negatieve en hatelijke berichten wil downgraden. De miljardair Tesla-CEO vindt de regels van het blok “een verstandige aanpak om op wereldwijde basis te implementeren”, vertelde Thierry Breton, hoofd digitaal beleid van de EU, na een videogesprek met Musk deze maand.

 

Artikel gaat verder na video.

Andere jurisdicties lopen ver achter op Europa. In de VS zijn de lobbyisten van Silicon Valley er grotendeels in geslaagd de federale wetgevers op afstand te houden, en het Congres is politiek verdeeld over pogingen om concurrentie, online privacy, desinformatie en meer aan te pakken. Groot-Brittannië werkt aan zijn eigen Online Safety Bill, maar die is onlangs afgezwakt en het is niet duidelijk wanneer hij zal worden goedgekeurd.

De stijl van Musk om ad hoc wijzigingen aan te brengen zal niet werken onder de nieuwe Europese regelgeving, aldus experts.

Twitter’s rampzalige uitrol van betaalde “geverifieerde” blauwe verificatie zou waarschijnlijk hebben geleid tot een EU-onderzoek en mogelijk grote boetes omdat dergelijke grote ontwerpwijzigingen niet zouden worden toegestaan zonder een risicobeoordeling, zegt Albert.

De premiumdienst werd vorige maand stopgezet nadat een stroom van bedriegers desinformatie verspreidde. Hij is deze week opnieuw gelanceerd.

De abrupte ontbinding van Twitter’s Trust and Safety Council zou ook “wat wenkbrauwen doen fronsen in Brussel,” zegt Albert. Deskundige adviseurs zijn niet verplicht volgens de EU-regels, maar “vrijwillige inspanningen te goeder trouw” tonen.

Artikel gaat verder na video.

 

“Europese regelgevers eisen dat u belang hecht aan transparantie en dat u investeert in vertrouwen en veiligheid”, zegt hij.

Musk’s geknoei – waaronder het laten vallen van de handhaving van de COVID-19 regels voor verkeerde informatie en het verlenen van amnestie aan geschorste accounts – heeft de Europese ambtenaren al gealarmeerd.

De aanpak van Musk is “een groot probleem” dat vraagt om “meer regelgeving”, vertelde de Franse president Emmanuel Macron aan Good Morning America.

“In Europa kun je demonstreren dat je vrije meningsuiting kunt hebben, je kunt schrijven wat je wilt. Maar er zijn verantwoordelijkheden en grenzen,” zei hij. Macron, die Musk deze maand in de VS ontmoette, tweette dat “Twitter zich moet inspannen om aan de Europese regelgeving te voldoen.”

Transparantie en toezichthouders

Het blok zal eisen dat online bedrijven duidelijke regels volgen over het omgaan met illegale inhoud en aan gebruikers uitleggen waarom het materiaal is weggehaald of een waarschuwingslabel heeft gekregen. Ze zullen transparant moeten zijn over de werking van hun systemen voor inhoudsmatiging en aanbevelingsalgoritmen, die gebruikers suggesties doen voor het volgende liedje, nieuwsbericht of product. Ze moeten hun inspanningen door EU-toezichthouders laten beoordelen.

Breton, het hoofd digitaal beleid van de EU, zei dat hij Musk herinnerde aan de sancties voor overtredingen, waaronder boetes ter waarde van 6% van de wereldwijde jaarinkomsten die kunnen oplopen tot miljarden. Herhaalde overtredingen kunnen leiden tot een verbod in de hele EU. Musk en Twitter reageerden niet op vragen om commentaar.

Musk is al “teruggekomen op het absolutisme” van de vrije meningsuiting door rapper Ye, die vroeger bekend stond als Kanye West, te schorsen voor een hakenkruispost, zegt Marietje Schaake, een voormalig wetgever van het Europees Parlement die nu directeur internationaal cyberbeleid is aan de Stanford University.

“Het probleem is dat er onder deze drempel veel haatdragende inhoud is, waardoor Twitter onder Musk minder veilig en aangenaam wordt voor vrouwen, minderheden en mensen wier mening op agressie stuit”, aldus Schaake.

Om dergelijke “legale maar vreselijke” inhoud aan te pakken, waar inhoudscontroleurs vaak last van hebben, zal de EU extra toezicht eisen voor de grootste online platforms – die met 45 miljoen maandelijkse gebruikers.

Er wordt gespeculeerd dat Twitter niet in aanmerking komt. Het meldde 238 miljoen gebruikers voordat het werd gekocht door Musk, die klaagde dat het aantal nepaccounts sterk werd onderschat. Bedrijven moeten hun gebruikersaantallen medio februari aan de EU melden.

‘Systemische risico’s’

Grote platforms moeten beoordelen hoe ze omgaan met “systemische risico’s”, zoals pesterijen, verkiezingsgerelateerde desinformatie, hoaxes en manipulatie tijdens pandemieën.Tegen de zomer moeten de eerste veranderingen als gevolg van de regels zichtbaar worden via digitale “knoppen” op websites en apps, zodat gebruikers gemakkelijk illegale inhoud kunnen signaleren.

De uitgebreide regelgeving vormt ook een uitdaging voor de regelgevers, die voldoende handhavers moeten aanwerven. EU-ambtenaren schatten dat ze tegen 2024 meer dan 100 voltijdse personeelsleden zullen aanwerven om de DSA en andere nieuwe regels inzake digitale concurrentie te handhaven.

Elk van de 27 EU-landen zal ook meer mensen moeten aannemen om toezicht te houden op kleinere platforms en te coördineren met Brussel. Bovendien moeten techbedrijven meer personeel aanwerven om de regels na te leven.

Alle drie de groepen zullen op zoek gaan naar zeer specifieke en vergelijkbare vaardigheden: deskundigen die weten hoe platforms en hun algoritmen werken, inzicht hebben in de wijze waarop sites inhoud modereren en ervaring hebben met de handhaving van de regelgeving.

 

Artikel gaat verder na video.

Het probleem is dat ze “uiteindelijk zouden kunnen concurreren om dezelfde talenten”, aldus Rita Jonusaite, coördinator belangenbehartiging bij EU DisinfoLab, een non-profit groep die onderzoek doet naar desinformatie.

Er bestaat bezorgdheid dat sommige Europese landen niet de middelen en expertise zullen hebben om de regels te handhaven, vooral als ze hun vaardigheden op gebieden als desinformatie vanaf nul opbouwen.

“Regelgevers moeten zichzelf opleiden en zeer snel capaciteit verwerven,” zegt Jonusaite.

Extra personeel werven

De uitvoerende Commissie van de EU is een wervingscampagne gestart voor tientallen deskundige banen, waaronder juristen, datawetenschappers, technologiespecialisten en digitale beleidsmedewerkers om te helpen toezicht te houden op de systemen die online platforms gebruiken om illegale inhoud zoals terroristisch materiaal of materiaal over seksueel misbruik van kinderen te bestrijden en om schadelijke berichten zoals desinformatie te bestrijden.

Ondertussen ontsloeg Musk duizenden werknemers en namen vele anderen ontslag, waaronder degenen die content modereren. Het is onduidelijk of hij van plan is personeel toe te voegen om aan de Europese regels te voldoen.

“Aangezien Musk alles in het werk stelt om geld te besparen, de wet na te leven en adverteerders aan boord te houden, is de belangrijkste vraag of hij de nodige middelen zal inzetten om de inhoud te controleren”, aldus Schaake van Stanford.

“Het is één ding om een bewuste keuze te maken om racistische inhoud te laten staan, het is iets anders om het ongemerkt te laten staan” omdat teams die de inhoud controleren “er gewoon niet zijn”, zegt ze.