Klimaat

Bill Gates positief over innovaties tegen klimaatverandering, realistisch over 1,5 graden-grens

20-12-2022 10:55

Bill Gates, Paul Allen
Bill Gates en Paul Allen in 2018. AP Photo/Elaine Thompson.

WASHINGTON, 20 december (Reuters) – Als het gaat om klimaatverandering beschouwt Bill Gates zichzelf als een realist – zelfs als dat betekent dat hij toegeeft dat de wereld geen kans heeft om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Gezien “de totale omvang van onze industriële economie zullen we ongelooflijk veel werk moeten verzetten om onder de 2 graden te blijven”, zegt hij.

Maar om de doelstelling van 1,5°C van de Overeenkomst van Parijs te halen? Niemand wil “de eerste zijn die het zegt, maar de wiskunde laat zien dat het niet langer binnen bereik ligt”, zegt Gates in een video-interview met Reuters.

De tot softwareontwikkelaar omgevormde filantroop was niettemin optimistisch over klimaatinnovatie en noemde talrijke gebieden die koolstofarme technologieën bevorderen met financiering van de Breakthrough Energy Group, die Gates in 2015 heeft opgericht.

 

Artikel gaat verde na afbeelding.

Bill Gates in 1992. AP Photo/Mike Fisher.

 

Gates heeft meer dan 2 miljard dollar geïnvesteerd in klimaattechnologieën, waaronder directe luchtafvang, zonne-energie en kernsplitsing. TerraPower, het 14 jaar oude splijtingsbedrijf onder de paraplu van Breakthrough, wil tegen 2030 een demonstratiereactor operationeel hebben.

Deze dingen kosten tijd, zegt Gates, medeoprichter van Microsoft Corp.

20 miljard dollar

Gates spreekt met Reuters voorafgaand aan de publicatie van zijn jaarlijkse brief – waarin hij reflecteert op 2022 en beschrijft waar hij het meest enthousiast over is in het komende jaar.

Hij maakte 20 miljard dollar van zijn fondsen over naar de endowment van de Gates Foundation, die van plan is de filantropische uitgaven voor volksgezondheid en onderwijs de komende jaren te verhogen van 6 miljard naar 9 miljard dollar.

Hij prees ook Warren Buffett voor zijn bijdrage, die volgens Gates in totaal 45 miljard dollar bedroeg sinds 2006, inclusief de waardestijging van Berkshire Hathaway-aandelen.

 

Artikel gaat verder na video.

Bill Gates in een interview met Reuters in 2021.

 

Breakthrough Energy werkt echter apart van de liefdadigheidsinstelling Gates Foundation. In zijn brief aan de aandeelhouders legt Gates uit dat het klimaatprobleem te groot is om alleen door filantropie te worden aangepakt.

“Er is niet genoeg geld, en dus moet je wat innovatie hebben,” zegt hij tegen Reuters. “Het idee dat het met brute kracht kan, is gewoon hopeloos.”

Breakthrough-bedrijven

Bedrijven hebben investeringen en technische ondersteuning nodig om hun koolstofarme ideeën na de proeffase te bewijzen – en vervolgens de productie op te schalen, zegt hij. Maar alle winst van Breakthrough Energy vloeit terug naar de groep of stichting.

Sommige van de Breakthrough-bedrijven die Direct Air Capture (DAC) ontwikkelen – technologie om CO2 rechtstreeks uit de atmosfeer op te vangen – hebben hun zinnen gezet op 3,5 miljard dollar aan onlangs aangekondigde Amerikaanse contracten om DAC-fabrieken te bouwen en onderzoekssubsidies te financieren.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Bill Gates in 1995. AP Photo/Lionel Cironneau.

 

“We hebben een aantal Direct Air Capture-bedrijven die op deze projecten willen inschrijven,” zegt hij, waarbij hij opmerkte dat de recente Inflation Reduction Act de vooruitzichten voor klimaatinnovatie heeft verbeterd. Hij gaat niet nader in op de plannen van de DAC-bedrijven.

In de verwerkende industrie hebben de staal- en cementindustrie “fantastische” vooruitgang geboekt, zegt hij, een verandering ten opzichte van zijn zorgen over die sector twee jaar geleden.

De industrie is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Nu “is er geen enkel gebied van klimaatmitigatie waarvan ik het gevoel heb ‘Oh, dat is echt volledig blootgesteld’,” zegt hij.

Aanpassen aan klimaatopwarming

Nu de wereld meer dan 1,5°C zal opwarmen, zegt hij dat de uitdaging verschuift naar het helpen van mensen om zich aan te passen aan een moeilijkere, hetere toekomst.

“Naast mitigatie, dat nog steeds het grootste deel van de investeringen van Breakthrough Energy uitmaakt, zullen we ook aanpassingswerk financieren. Dat kan technologie zijn om bosbranden onder controle te houden, het gebruik van koraalrifachtige structuren om overstromingen tegen te gaan of de ontwikkeling van droogtebestendige gewassen.