Politiek Buitenland

Joe Biden: ‘Zwijgen over antisemitisme is medeplichtig zijn aan antisemitisme’

20-12-2022 09:49

Joe Biden
US President Joe Biden Dec. 19, 2022(AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON, 19 december (Reuters) – President Joe Biden heeft maandag een Chanoeka-viering gebruikt om Amerikanen op te roepen om van de zijlijn af te stappen en zich aan te sluiten bij de strijd tegen het toenemende antisemitisme in de Verenigde Staten.

“Vandaag moeten we allemaal duidelijk en krachtig zeggen dat antisemitisme en alle vormen van haat en geweld geen veilige haven hebben in Amerika. Punt,” zei Biden.

Hij zei ook dat “zwijgen medeplichtigheid is”.

Biden maakte zijn opmerkingen tijdens een Chanoeka-receptie waarbij ook de allereerste officiële menora van het Witte Huis werd geplaatst. Het is het eerste Joodse artefact dat wordt toegevoegd aan de archieven van het Witte Huis.

“Het Witte Huis heeft nooit een eigen menora gehad, tot nu. Het is nu een gekoesterd stuk van dit huis, uw huis, vanavond,” zei first lady Jill Biden tegen de menigte die in het Witte Huis bijeen was.

Toename antisemitisme

De stap van de Democratische president komt op een moment dat de berichten over antisemitisme in het hele land zijn toegenomen. Vorige week lanceerde Biden een nieuwe poging om een nationale strategie tegen antisemitisme te ontwikkelen.

De kwestie heeft de afgelopen weken de krantenkoppen gehaald nadat de Republikeinse ex-president Donald Trump in zijn privé-club in Florida onderdak bood aan de blanke supremacist Nick Fuentes en de muzikant die vroeger bekend stond als Kanye West.

Vorig jaar was er het grootste aantal antisemitische incidenten, waaronder moord, fysieke aanvallen, pesterijen en vandalisme, sinds de Anti-Defamation League 40 jaar geleden begon met het verzamelen van gegevens, zei de racismewaakhond in zijn meest recente jaarlijkse audit.

Volgens FBI-gegevens die eerder deze maand werden vrijgegeven, werden in 2021 meer dan 7200 haatmisdrijven gemeld in de Verenigde Staten. Meer dan 60% van de gemelde incidenten waren gebaseerd op ras, afkomst of etniciteit, terwijl ongeveer één op de zes werd geclassificeerd als seksuele geaardheid-biasmisdrijven en een op de zeven als religie-biasmisdrijven.