Politiek Buitenland

Na Duitsland wil ook Frankrijk immigratieregels versoepelen wegens druk op arbeidsmarkt

21-12-2022 20:43

De Franse President Emmanuel Macron. AP Photo/Manu Fernandez.

PARIJS, 21 december (Reuters) – De Franse regering wil een nieuwe verblijfsvergunning voor buitenlanders om tekorten aan vaardigheden aan te vullen en om sommige asielzoekers snel tot de beroepsbevolking toe te laten in het kader van voorgestelde herzieningen van de immigratieregels.

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin en minister van Arbeid Olivier Dussopt vertelden de krant Le Figaro dat de ontwerpwetgeving die begin 2023 naar het parlement zal worden gestuurd, de behoeften van de arbeidsmarkt en de bezorgdheid van de kiezers over identiteit, integratie en veiligheid met elkaar in evenwicht wil brengen.

Dussopt zei dat het wetsontwerp het “pragmatisme en realisme” van de regering weerspiegelt.

Duitsland, Spanje, Egypte, Verenigd Koninkrijk

De Franse hervorming komt op een moment dat ook andere Europese landen de immigratieregels versoepelen om de druk op de arbeidsmarkt aan te pakken, hoewel dit onderwerp in Frankrijk bijzonder gevoelig ligt.

De Duitse kanselier Olaf Scholz zei deze maand dat de grootste economie van Europa meer buitenlandse werknemers moet aantrekken en het gemakkelijker moet maken voor vrouwen en ouderen om te werken om in de komende jaren een tekort aan arbeidskrachten en een crisis in het pensioenstelsel te voorkomen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Emmanuel Macron

De Franse President Emmanuel Macron. AP Photo/Manu Fernandez.

 

Spanje heeft dit jaar zijn regels voor verblijfsvergunningen gewijzigd om de beperkingen voor buitenlandse studenten te verminderen en tijdelijke werkvergunningen voor overbelaste sectoren toe te staan, terwijl Egypte in het kader van een proefproject seizoenarbeiders ter beschikking zal stellen om in de behoeften van de Griekse landbouwsector te voorzien.

In Groot-Brittanniƫ echter, waar Brexit de tekorten aan arbeidskrachten heeft verergerd, heeft premier Rishi Sunak zich verzet tegen oproepen van bedrijven om de immigratie te liberaliseren en zo de groei te stimuleren.

Tekort aan bouwvakkers, zorgassistenten, slagers, loodgieters

Volgens de Franse plannen zou de nieuwe werkvergunning voor onder druk staande sectoren van de economie lopen tot eind 2026 en gericht zijn op de “regularisatie” van bepaalde groepen buitenlanders die al in het land werken, in plaats van nieuwkomers.

In een in november gepubliceerd rapport van het nationaal bureau voor de statistiek INSEE werden bouwvakkers, zorgassistenten, slagers en loodgieters genoemd als beroepen met acute tekorten.

De werkloosheid in Frankrijk daalde in het derde kwartaal tot het laagste niveau in 14 jaar, maar bedroeg nog steeds meer dan 7%. Toch zijn veel kiezers tegen het gebruik van immigratie om de tekorten aan te vullen.

Golf van illegalen die papieren krijgen

De regering van president Emmanuel Macron heeft geen werkende meerderheid in het lagerhuis van het parlement en zal de steun van de conservatieve partij Les Republicains nodig hebben om het voorstel in stemming te brengen.

Sommige rechtse wetgevers waarschuwen dat de immigratiewet niet streng genoeg is en zal leiden tot een golf van illegaal in Frankrijk aanwezige buitenlanders die papieren krijgen. Linkse tegenstanders zeggen dat de voorstellen te repressief zijn.