Longread

Wetenschappelijk onderzoek naar transgenders met transitiespijt, bijna niemand durft het aan

22-12-2022 15:40

Transgender
Shutterstock.

TORONTO, 22 december (Reuters) – Jarenlang beschouwde dr. Kinnon MacKinnon, zoals veel mensen in de transgendergemeenschap, het woord “spijt” als een taboe.

‘Mensen zijn doodsbang om dit onderzoek te doen’

MacKinnon, een 37-jarige transgender man en assistent-professor in sociaal werk aan de York University in Toronto, vond het beledigend om te praten over mensen die in transitie gingen, later spijt kregen van hun beslissing en uit hun transitie stapten. Ze waren te weinig in aantal, vond hij, en alle aandacht die ze kregen versterkte bij het publiek de valse indruk dat transgenders niet in staat waren goede beslissingen te nemen over hun behandeling.

‘Een Canadese zorgverlener zei dat hij niet kon deelnemen, onder verwijzing naar recente bedreigingen aan het adres van ziekenhuizen die jeugdgenderzorg aanbieden nadat hij zijn bevindingen had gedeeld op Twitter, hekelde een transgender persoon zijn werk als ‘transfobie’. Een LGBTQ belangengroep weigerde het evenement te promoten’

“Dit gebeurt niet eens echt”, dacht MacKinnon toen hij in 2017 luisterde naar een academische presentatie over mensen die terug in transitie gaan, detransitioneren. “We horen hier niet over te praten.”

MacKinnon, wiens academische carrière zich heeft gericht op de gezondheid van seksuele en genderminderheden, nam aan dat bijna iedereen die detransitioneerde dat deed omdat ze geen steun van hun familie hadden of de discriminatie en vijandigheid die ze tegenkwamen niet konden verdragen – dat het niets had te maken met hun eigen spijt. Om meer over deze groep te weten te komen voor een nieuwe studie, begon hij mensen te interviewen.

In het afgelopen jaar hebben MacKinnon en zijn team van onderzoekers gesproken met 40 gedetransitioneerden in de Verenigde Staten, Canada en Europa, van wie velen in hun twintiger jaren of jonger voor het eerst een geslachtsbevestigende medische behandeling kregen. Hun verhalen hebben zijn veronderstellingen in twijfel getrokken.

Spijt van transitie

Velen zeiden dat hun genderidentiteit nog lang na het begin van de behandeling fluïde bleef, en een derde van hen zei spijt te hebben van hun beslissing om over te stappen van het geslacht dat hun bij de geboorte was toegewezen. Sommigen zeiden dat ze uit verlegenheid of schaamte vermeden hun artsen over de transitie te vertellen. Anderen zeiden dat hun artsen niet goed in staat waren hen met het proces te helpen. Meestal hadden ze het erover dat hun geestelijke gezondheidsproblemen niet werden aangepakt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

TransgenderShutterstock.

 

In zijn voortdurende zoektocht naar transitiegangers besteedde MacKinnon uren aan het scrollen door TikTok en het uitpluizen van online fora waar mensen hun ervaringen deelden en troost vonden bij elkaar. Deze uitstapjes openden zijn ogen voor het online misbruik dat gedetransitioneerden ontvangen – niet alleen de gebruikelijke anti-transgender aanvallen, maar leden van de transgendergemeenschap die hen vertellen dat ze “hun mond moeten houden” en zelfs doodsbedreigingen sturen.

“Ik kan geen andere voorbeelden bedenken waarbij je niet over je eigen ervaringen in de gezondheidszorg mag spreken als je geen goede afloop hebt gehad,” vertelt MacKinnon aan Reuters.

De verhalen die hij hoorde overtuigden hem ervan dat artsen gedetransitioneerden dezelfde ondersteunende zorg moeten bieden die ze geven aan jongeren in transitie, en dat ze hun patiënten, vooral minderjarigen, moeten informeren dat detransitie kan plaatsvinden omdat de genderidentiteit kan veranderen. Een paar maanden geleden besloot hij een symposium te organiseren om zijn bevindingen en nieuwe perspectief te delen met andere onderzoekers, clinici en patiënten en hun families.

‘Ik kan geen andere voorbeelden bedenken waarbij je niet over je eigen ervaringen mag spreken als je geen goede afloop hebt gehad’

Niet iedereen was bereid aan de discussie deel te nemen. Een Canadese zorgverlener zei dat hij niet kon deelnemen, onder verwijzing naar recente bedreigingen aan het adres van ziekenhuizen die jeugdgenderzorg aanbieden. Een LGBTQ belangengroep weigerde het evenement te promoten. MacKinnon weigerde een van beide te identificeren, en vertelde Reuters dat hij hen niet wilde uitkiezen. Later, nadat hij zijn bevindingen had gedeeld op Twitter, hekelde een transgender persoon zijn werk als “transfobie”.

Hij verwachtte dat zijn onderzoek zelfs voor veel van de ongeveer 100 mensen uit Canada, de Verenigde Staten en elders die op zijn uitnodiging ingingen, moeilijk te verkopen zou zijn. “Ik heb jullie hulp nodig”, zei hij tegen de menigte die in november in een vergaderzaal van de York University bijeenkwam voor de dagvullende sessie. “Mijn perspectieven zijn aanzienlijk veranderd. Maar ik erken dat velen van jullie zich misschien net zo voelen als ik in 2017 – uitgedaagd, bezorgd, misschien angstig.”

Ongemak en regelrechte woede

In de wereld van de genderbevestigende zorg en in de bredere transgendergemeenschap veroorzaken weinig woorden meer ongemak en regelrechte woede dan “detransitie” en “spijt”. Dat geldt in het bijzonder voor artsen in de Verenigde Staten en andere landen die behandelingen geven aan steeds meer minderjarigen die een transitie willen ondergaan.

Zij houden vol, zoals MacKinnon ooit deed, dat detransitie te zeldzaam is om veel aandacht te verdienen, waarbij ze hun eigen ervaringen met patiënten en bestaand onderzoek aanhalen om hun standpunt te ondersteunen. Als iemand in detransitie gaat, zeggen ze, is dat bijna nooit uit spijt, maar eerder als reactie op de ontberingen van het leven in een maatschappij waar transfobie nog hoogtij viert.

“Deze patiënten komen niet massaal terug om over te stappen”, zegt Dr. Marci Bowers, een transgender vrouw, genderchirurg en voorzitter van de World Professional Association for Transgender Health (WPATH), een internationale groep die richtlijnen opstelt voor transgenderzorg. Patiënten met spijt “zijn zeer zeldzaam”, zegt ze tegen Reuters. “Het hoogste dat je zult vinden is 1% of 1,5% van elke vorm van spijt.”

Artsen en veel transgenders zeggen dat de focus op geïsoleerde gevallen van detransitie en spijt hard bevochten winst voor bredere erkenning van transgenderidentiteit en een snelle toename in de beschikbaarheid van genderzorg die duizenden minderjarigen heeft geholpen in gevaar brengt. Zij stellen dat nu de genderzorg voor jongeren in de Verenigde Staten en andere landen sterk gepolitiseerd is, tegenstanders van die zorg zeldzame gevallen van detransitie als wapen kunnen gebruiken in hun pogingen om die zorg te beperken of helemaal te beëindigen, ook al achten grote medische groepen die zorg veilig en potentieel levensreddend.

‘Weinig woorden veroorzaken meer ongemak en regelrechte woede dan ‘detransitie’ en ‘spijt’

“Verhalen met mensen die veel woede en spijt hebben over hun transitie zijn oververtegenwoordigd in de media, en ze weerspiegelen niet wat we in de klinieken zien”, aldus Dr Jason Rafferty, een kinderarts en kinderpsychiater in het Hasbro Children’s Hospital in Providence, Rhode Island. Hij schreef ook mee aan de beleidsverklaring van de American Academy of Pediatrics ter ondersteuning van genderbevestigende zorg. Detransitie is een “zeer ontkrachtende term voor veel mensen die trans zijn en genderdivers”, aldus Rafferty.

Sommige mensen detransitioneren echter wel, en sommigen doen dat uit spijt. De incidentie van spijt kan zo laag zijn als clinici als Bowers zeggen, of veel hoger. Maar zoals Reuters ontdekte, zijn de harde bewijzen over de langetermijnresultaten voor het toenemende aantal mensen die als minderjarige een geslachtsbehandeling kregen, zeer zwak.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Dr. Laura Edwards-Leeper, een klinisch psycholoog in Oregon die transgenderjongeren behandelt en co-auteur is van WPATH’s nieuwe zorgstandaard voor adolescenten en kinderen, zegt dat MacKinnon’s werk tot nu toe het meest uitgebreide onderzoek vertegenwoordigt naar de redenen voor detransitie en de obstakels waarmee patiënten te maken krijgen. Ze zegt dat het vitriool dat hij tegenkwam een reden is waarom zo weinig artsen en onderzoekers bereid zijn het onderwerp aan te snijden.

“Mensen zijn doodsbang om dit onderzoek te doen,” zei ze.

Geen grootschalige onderzoeken naar transitiespijt

Voor dit artikel spreekt Reuters met 17 mensen die als minderjarige met medische overgang begonnen en zeggen dat ze nu spijt hadden van hun overgang of van een deel daarvan. Velen zeggen dat ze zich pas na de transitie realiseerden dat ze homoseksueel zijn of dat ze altijd al wisten dat ze lesbisch of homoseksueel zijn, maar dat ze het als adolescent veiliger of wenselijker vonden om over te stappen op een geslacht dat hen heteroseksueel maakte. Anderen zeggen dat seksueel misbruik of aanranding hen ertoe bracht het met dat trauma verbonden geslacht te verlaten. Velen zeggen ook dat ze autisme hebben of psychische problemen zoals bipolaire stoornissen die hun zoektocht naar een identiteit als tiener bemoeilijkten.

Zoals MacKinnon in zijn werk heeft ontdekt, vertellen bijna al deze jongeren aan Reuters dat ze wensen dat hun artsen of therapeuten deze complicerende factoren beter hadden besproken voordat ze hen toestonden medisch te veranderen.

Geen enkel grootschalig onderzoek heeft mensen gevolgd die als adolescent genderzorg ontvingen om te bepalen hoeveel van hen tevreden bleven met hun behandeling en hoeveel er uiteindelijk spijt kregen van hun overgang. De studies die zijn gedaan hebben uiteenlopende resultaten opgeleverd, en zelfs de meest rigoureuze studies hebben ernstige beperkingen. Sommige richten zich op mensen die als volwassenen, en niet als adolescenten, met de behandeling zijn begonnen. Sommige volgen patiënten slechts gedurende een korte periode, terwijl in andere een aanzienlijk aantal patiënten niet wordt gevolgd.

“Er is echt behoefte aan meer langetermijnstudies die patiënten vijf jaar of langer volgen,” zegt MacKinnon. “Veel gedetransitioneerden zeggen dat ze zich de eerste jaren van hun overgang goed voelen. Daarna kunnen ze spijt krijgen.”

In oktober rapporteerden Nederlandse onderzoekers de resultaten van wat zij de grootste studie tot nu toe noemden naar voortzetting van zorg onder transgenderjongeren. In een overzicht van voorgeschreven medicijnen vonden ze dat 704, of 98%, van de 720 jongeren die begonnen met puberteitsblokkers voordat ze hormonen kregen, de behandeling na gemiddeld vier jaar hadden voortgezet. De onderzoekers konden uit de dossiers niet opmaken waarom de 16 de behandeling hadden stopgezet.

‘Genderklinieken in de VS, waar de evaluatie van patiënten doorgaans veel sneller gebeurt en waar men vaak denkt dat vertraging in de behandeling, of ‘gatekeeping’, jongeren het risico op zelfbeschadiging oplevert vanwege hun angst voor genderdysforie’

Genderverzorgers en voorstanders van transgenderrechten juichten het cijfer van 98% toe als bewijs dat spijt zelden voorkomt. De auteurs waarschuwden echter dat het resultaat wellicht niet elders kan worden gereproduceerd, omdat de onderzochte adolescenten uitgebreide beoordelingen hadden ondergaan, die gemiddeld een jaar duurden, voordat ze werden aanbevolen voor behandeling. Deze langzamere, methodische aanpak is ongebruikelijk in veel genderklinieken in de VS, waar de evaluatie van patiënten doorgaans veel sneller gebeurt en waar men vaak denkt dat vertraging in de behandeling, of “gatekeeping”, jongeren het risico op zelfbeschadiging oplevert vanwege hun angst voor genderdysforie.

Dr. Marianne van der Loos, de hoofdauteur van de Nederlandse studie, is arts aan het Centrum voor Gender Dysphoria van het Amsterdam University Medical Center, een pionier op het gebied van genderzorg voor jongeren. “Het is belangrijk om evidence-based medicine te hebben in plaats van expert opinion of alleen opinion,” zegt Van der Loos.

Betrouwbaar bewijs van de frequentie van detransitie en spijt is belangrijk omdat, zoals MacKinnon, van der Loos en andere onderzoekers zeggen, het kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat adolescente patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Afwegen van voordelen en risico’s

Een basisprincipe van de moderne medische wetenschap is het onderzoeken van resultaten, het opsporen van mogelijke fouten en, indien nodig geacht, het aanpassen van behandelprotocollen om de resultaten voor patiënten te verbeteren. Pas na grote internationale studies waarin de resultaten van duizenden patiënten werden geanalyseerd, stelden onderzoekers bijvoorbeeld vast dat geïmplanteerde kransslagaderstents niet beter waren dan medicatie voor de behandeling van de meeste gevallen van hartaandoeningen.

Betere gegevens over de resultaten, waaronder de omstandigheden die de kans op spijt vergroten, zouden transseksuele tieners en hun ouders ook helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen bij het afwegen van de voordelen en risico’s van behandelingen met mogelijk onomkeerbare gevolgen.

“We kunnen niet doorgaan op dit gebied, waarbij jonge mensen permanent van lichaam veranderen, als we niet volledig begrijpen wat we doen en leren van degenen die we teleurstellen,” zegt Edwards-Leeper, klinisch psycholoog en WPATH-lid. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen als medische en geestelijke gezondheidszorggemeenschap om alle resultaten te zien,” zegt ze in een interview.

Zoals Reuters in oktober berichtte, hebben duizenden families in de VS deze moeilijke keuzes afgewogen te midden van het stijgende aantal kinderen met de diagnose genderdysforie, het leed dat wordt ervaren wanneer iemands genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat hen bij de geboorte is toegewezen. Zij moesten dit doen op basis van weinig wetenschappelijk bewijs over de veiligheid en doeltreffendheid op lange termijn van genderbevestigende behandeling voor minderjarigen.

Bezorgdheid over hoe om te gaan met de groeiende wachtlijsten bij genderklinieken die minderjarigen behandelen, heeft deskundigen verdeeld. Sommigen dringen aan op voorzichtigheid om ervoor te zorgen dat alleen adolescenten die na een grondige evaluatie geschikt worden geacht voor behandeling, deze ook krijgen. Anderen beweren dat elke vertraging in de behandeling het leed van een kind verlengt en het risico op zelfbeschadiging vergroot.

Definitie detransitie

Detransitie kan veel dingen betekenen. Voor degenen die sociaal getransformeerd zijn, kan het een verandering van naam, voornaamwoorden, kleding en andere vormen van identiteitsuitdrukking betekenen. Voor degenen die ook een medische behandeling kregen, houdt detransitie meestal in dat de hormoontherapie die ze anders jarenlang zouden krijgen, wordt stopgezet.

Niet alle mensen die stoppen met de behandeling hebben spijt van hun overgang, zo blijkt uit gesprekken met mensen die stoppen met de transitie, artsen en onderzoekers. Sommigen beëindigen de hormoontherapie wanneer ze lichamelijke veranderingen hebben bereikt waar ze zich goed bij voelen. Sommigen zijn ongelukkig met de bijwerkingen van hormonen, zoals kaalheid, acne of gewichtstoename. En sommigen kunnen niet omgaan met het langdurige sociale stigma en de discriminatie van het transgender-zijn.

Artsen en overplaatsers beschreven ook de moeilijke fysieke en emotionele gevolgen van het proces. Zo produceren patiënten bij wie de eierstokken of testikels zijn verwijderd niet langer de hormonen die passen bij het geslacht dat zij bij hun geboorte hebben gekregen. Sommigen kunnen jaren van pijnlijke en dure procedures ondergaan om de veranderingen in hun lichaam ongedaan te maken die veroorzaakt zijn door de hormonen die ze namen om over te stappen. Degenen die een borstamputatie hebben ondergaan, kunnen later een borstreconstructie ondergaan. Als ouders kunnen ze het betreuren dat ze geen borstvoeding meer kunnen geven. Gedetransitioneerden kunnen ook begeleiding nodig hebben om met het proces en de blijvende spijt om te gaan.

De gevolgen kunnen ook sociaal zijn. In een vorig jaar in het Journal of Homosexuality gepubliceerde studie ondervroeg een onderzoeker in Duitsland 237 mensen die sociaal of medisch in transitie waren gegaan en later zijn overgestapt. Veel respondenten meldden een verlies aan steun van de LGBTQ-gemeenschap en vrienden, negatieve ervaringen met medische professionals, problemen bij het vinden van een therapeut die bekend is met detransitie en het algehele isolement na detransitie.

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgendervlag

Shutterstock.

 

“Veel respondenten beschreven ervaringen van regelrechte afwijzing uit LGBT+-ruimten als gevolg van hun beslissing om te detransitioneren,” schreef Elie Vandenbussche, de auteur van de studie, een detransitionist en destijds student aan de Hogeschool Rijn-Waal. “Het lijkt redelijk om te vermoeden dat dit verlies aan steun dat de overgeplaatste personen ervaren, ernstige gevolgen moet hebben voor hun psychologisch welzijn.”

Specifieke behandelingsprotocollen

In haar nieuwe Standards of Care, die in september zijn uitgebracht, citeert WPATH het artikel van Vandenbussche en enkele andere over detransitie en voortzetting van zorg bij jongere patiënten. “Sommige adolescenten kunnen spijt krijgen van de stappen die ze hebben genomen”, aldus de WPATH-richtlijnen. “Daarom is het belangrijk om het volledige scala aan mogelijke uitkomsten te presenteren bij het begeleiden van transgender adolescenten.”

‘We kunnen niet doorgaan op dit gebied, waarbij jonge mensen permanent van lichaam veranderen, als we niet volledig begrijpen wat we doen en leren van degenen die we teleurstellen’

Bowers, de voorzitter van WPATH, is echter één van de specialisten in genderzorg die zeggen dat patiënten uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de keuzes die ze maken over behandeling, zelfs als ze minderjarig zijn. Ze moeten niet “de clinicus of de mensen die hen hielpen begeleiden de schuld geven”, zegt ze. “Ze moeten zelf die laatste stap zetten.”

De richtlijnen van WPATH erkennen het gebrek aan onderzoek naar langetermijnresultaten voor jongeren die geen uitgebreide beoordeling hebben ondergaan, maar zeggen dat de “opkomende bewijsbasis wijst op een algemene verbetering in het leven van transgenderjongeren” die na een zorgvuldige beoordeling worden behandeld. “Verder zijn de percentages van gerapporteerde spijt tijdens de controleperiodes van de studie laag”, aldus de richtlijnen.

Specifieke behandelingsprotocollen voor detransitie zijn moeilijk te vinden. De richtlijnen van WPATH geven geen gedetailleerd advies aan clinici over de behandeling van patiënten die niet overgaan. De richtlijnen van de Endocrine Society voor genderbevestigende zorg, gepubliceerd in 2017, behandelen de kwestie ook niet. De “kwestie van het staken van hormoonbehandeling valt buiten het bereik van de huidige richtlijn,” zegt een woordvoerster van de Endocrine Society.

Sommige artsen denken dat zij – en patiënten – baat zouden hebben bij meer richtlijnen. “We hebben richtlijnen die ons begeleiden bij het verlenen van overgangszorg, het starten van hormonen en het beheer op lange termijn. Net zo belangrijk zouden richtlijnen zijn om hormonen zo veilig mogelijk af te breken”, aldus dokter Mari-Lynne Sinnott, een arts die het symposium van MacKinnon bijwoonde. Zij leidt een van de enige huisartsenpraktijken in Newfoundland die zich richt op mensen met genderdiversiteit, die ongeveer de helft van haar 1500 patiënten uitmaken.

‘Zeker van mijn identiteit’

Max Lazzara’s jeugd in Minneapolis, Minnesota, was chaotisch, met echtscheidingen, “veel verhuizingen en emotioneel geweld thuis”, zegt ze. Haar moeder werkte fulltime, dus Lazzara kookte, maakte schoon en zorgde voor haar broertje. Ze begon zichzelf te snijden en te verbranden als een middel om ermee om te gaan en had drie keer geprobeerd zelfmoord te plegen voordat ze naar de middelbare school ging, volgens Lazzara en haar medische gegevens, die een geschiedenis van bipolaire stoornis vermelden.

“Het leven van een vrouw was somber voor mij,” vertelt Lazzara aan Reuters. “Ik maakte me zorgen dat ik ooit met een man zou moeten trouwen en een baby zou krijgen. Daar wilde ik ver voor weglopen.”

Begin 2011, toen Lazzara 14 was, begon ze haar genderidentiteit in twijfel te trekken. Na het ontdekken van forums op Tumblr waar jonge mensen hun transities beschreven, had ze het gevoel dat er iets op zijn plaats viel. “Ik dacht: ‘Wow, dit zou kunnen verklaren waarom mijn hele leven verkeerd aanvoelde.'”

In de zomer van dat jaar veranderde Lazzara haar naam en begon ze te experimenteren om zich mannelijker voor te doen. Het voelde goed om haar haar af te knippen en genderneutrale of mannenkleding te dragen. Ze nam medicijnen en kreeg therapie tegen de bipolaire stoornis. Maar het was niet genoeg om haar verdriet te verlichten. In april 2012 werd Lazzara opgenomen in het ziekenhuis van de Universiteit van Minnesota na een vierde zelfmoordpoging.

Drie weken later zocht ze hulp bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de universiteit, waar de diagnose genderidentiteitsstoornis werd gesteld. Lazzara vertelde de kliniek dat ze “zeker was van mijn identiteit”, volgens haar medische gegevens. Ze wilde hormonen en operaties, zo blijkt uit de dossiers, waaronder een borstamputatie, een hysterectomie en liposuctie om haar benen en heupen slanker te maken. Ze gruwde van haar lichaam, kon niet naar beneden kijken in de douche en voelde “absolute angst op het moment van de menstruatiecyclus”, aldus de dossiers.

“Ik voelde me zo sterk. Ik dacht dat niets mijn gedachten zou veranderen,” vertelt Lazzara aan Reuters.

Clinici van de universiteit waarschuwden families dat hun kinderen zelfmoordneigingen hadden “omdat ze in de verkeerde lichamen zijn geboren”, vertelt Lazzara’s moeder, Lisa Lind, aan Reuters. “Ik dacht: ‘Ik zal doen wat nodig is, zodat ze geen zelfmoord pleegt.'”

Lazzara begon testosteron te nemen in de herfst van 2012, op 16-jarige leeftijd. Ze bond haar borsten nog steeds in – zo strak, zei ze, dat haar ribben vervormden. Nadat een man haar op straat had betast, besloot ze een borstverwijderingsoperatie te ondergaan, waarbij ze het studiefonds dat haar grootmoeder haar had nagelaten gebruikte om de kosten van bijna 10.000 dollar te dekken.

Aanvankelijk was Lazzara blij met haar overgang. Ze vond de veranderingen door het gebruik van testosteron mooi – de herverdeling van vet weg van haar heupen, de lagere stem, het gezichtshaar – en ze bleef gespaard van het seksistische kattebelletje dat haar vrouwelijke vriendinnen te verduren kregen. “Ik had het gevoel dat ik uitgroeide tot iets wat ik wilde zijn,” zegt Lazzara.

Eenzaam en vervreemdend

Maar haar geestelijke gezondheid bleef verslechteren. Ze deed nog twee zelfmoordpogingen, op haar 17e en 20e, en belandde beide keren in het ziekenhuis. Haar depressie verergerde nadat een vriend haar seksueel misbruikte. Ze werd afhankelijk van voorgeschreven anti-angst medicatie en ontwikkelde een ernstige eetstoornis.

In de zomer van 2020 raakte Lazzara in een spiraal. Ze besefte dat ze niet langer geloofde in haar genderidentiteit, maar “ik zag geen uitweg.”

Die oktober werkte Lazzara als conciërge in een kantoorgebouw in de buurt van Seattle toen ze haar spiegelbeeld in een badkamerspiegel zag. Voor het eerst, zegt ze, zag ze zichzelf als vrouw. “Ik had mezelf die gedachte niet eerder toegestaan,” zegt ze. Het was schokkend maar ook verhelderend, zegt ze, en “ik kreeg een vredig gevoel”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgender

Shutterstock.

 

Toen begon ze na te denken over haar seksualiteit. Op de middelbare school was ze verliefd op meisjes. Na haar overgang identificeerde ze zich als transgender die biseksueel was. Nu realiseerde ze zich dat ze lesbisch was.

Lazzara stopte met testosteron. Later vroeg ze haar arts in de buurt van Seattle om advies, maar hij leek niet zeker over hoe ze verder moest. Ze vond een nieuwe dokter en liet onlangs haar gezicht laseren.

Lazzara vertelt aan Reuters dat ze zich nu realiseert dat de geslachtsbehandeling niet geschikt was voor haar en dat het een tol eiste van haar lichamelijke en geestelijke gezondheid. “Ik wou dat mijn artsen tegen me hadden gezegd: ‘Het is oké om je niet verbonden te voelen met je lichaam. Het is OK om van meisjes te houden. Het is OK om gender non-conform te zijn.'”

‘Ik zou dit absoluut niet hebben gedaan als ik terug kon gaan en het opnieuw kon doen’

Haar oorspronkelijke gender-zorgverleners aan de Universiteit van Minnesota weigeren commentaar te geven. In een verklaring zegt de medische faculteit van de universiteit dat “genderbevestigende zorg een zorgvuldig doordacht zorgplan inhoudt tussen een patiënt en zijn multidisciplinaire team van zorgverleners”.

Lazzara vond onlangs de voor-en-na foto’s van haar torso op de website van de chirurg die haar mastectomie uitvoerde in 2013. Ze had hem toestemming gegeven de foto’s te plaatsen omdat hij trots was op het resultaat. Het zien van haar lichaam zoals het ooit was verbijsterde haar. “Ik zag mijn borsten voordat ze werden verwijderd. Dat is mijn 16-jarige lichaam,” zegt ze. “Ik kon op die leeftijd niet op mijn eigen manier in mijn eigen lichaam zijn.”

Sinds Lazzara heeft onthuld dat ze haar transitie heeft beëindigd, hebben velen in de online transgendergemeenschap die haar tien jaar geleden omarmden, zich van haar gedistantieerd en heeft ze hatelijke berichten ontvangen op sociale media. Als ze nu ziet dat iemand online uit de kast komt als transseksueel, stuurt ze diegene een privébericht ter ondersteuning. “Ik weet hoe eenzaam en vervreemdend het kan zijn,” zegt ze.

‘Bek houden, detransitiehoer’

Transgenders krijgen online vaak te maken met pesterijen, misbruik en bedreigingen. En zoals Lazzara’s ervaring laat zien, geldt dat ook voor gedetransitioneerden. In recente berichten op TikTok zeiden gebruikers om de beurt tegen gedetransitioneerden dat ze “hun mond moesten houden”, en bespotten, vielen ze hen aan en beschuldigden ze hen ervan dat ze de transgendergemeenschap schade toebrengen. Diana Salameh, een transgender vrouw, filmregisseur en komiek uit Mississippi, plaatste op 1 oktober een TikTok video aan “alle zogenaamde transgender gedetransitioneerden die er zijn”.

gedetransitioneerden “geven alleen maar brandstof aan het vuur aan de mensen die denken dat er geen transpersoon mag bestaan,” zei ze in de video. “Jullie mensen die op de zaken vooruitliepen, verkeerde beslissingen namen waarvoor jullie je eigenlijk zouden moeten schamen, maar jullie willen iemand anders de schuld geven.” Tot slot zei ze: “Ik denk dat jullie allemaal moeten gaan zitten en je bek moeten houden!”

Salameh vertelt Reuters dat ze de video had geplaatst omdat gedetransitioneerdenn het valse idee verspreiden “dat niemand gelukkig kan zijn na een transitie”, en rechtse tegenstanders van jeugd-genderzorg hun verhalen gebruiken “om hun agenda te voeden”.

Eerder dit jaar begon K.C. Miller, een 22-jarige in Pennsylvania die als vrouw werd geboren, te worstelen met hoe ze zich voelde over haar medische transitie.

Miller zocht aanvankelijk behandeling voor genderdysforie toen ze 16 was bij de adolescente genderkliniek van het Children’s Hospital of Philadelphia. In september 2017 ontmoette Miller Dr. Linda Hawkins, een counselor en medeoprichter van de genderkliniek van het ziekenhuis, voor de eerste van twee bezoeken van 90 minuten. Tijdens die sessie vertelde Miller Hawkins dat ze als kind een padvinder had willen zijn en “zich altijd een tomboy voelde”, volgens de aantekeningen van Hawkins in de medische dossiers van Miller, die door Reuters zijn ingezien. Miller vertelt Reuters ook dat ze zich als jong meisje aangetrokken voelde tot andere meisjes, maar niet het gevoel had dat ze die relaties kon nastreven omdat de kerk van haar familie homoseksualiteit niet accepteerde.

Miller’s zaak had nog meer complicaties. Hawkins merkte op dat Miller een uitgebreide geschiedenis had van seksueel misbruik door een familielid vanaf haar vierde, en dat Miller als gevolg daarvan al gediagnosticeerd was met angst- en posttraumatische stressstoornis. Miller was eind 2016 10 dagen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege zelfmoordgedachten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgender

Shutterstock.

 

In het ziekenhuis vertelde Miller haar moeder dat ze wenste dat ze geen meisje was “want dan was het misbruik niet gebeurd”, schreef Hawkins. Elders in het dossier noteerde Hawkins dat “moeder haar bezorgdheid uit dat de wens om een man te zijn en geen vrouw, een traumareactie kan zijn”.

Miller, haar moeder en Hawkins ontmoetten elkaar zeven weken later weer. Miller had nog steeds zelfmoordgedachten. Ze nam medicijnen tegen depressie en angst en werkte met een therapeut, aldus Hawkins. Aan het eind van dat tweede bezoek concludeerde Hawkins dat, “ondanks” Miller’s trauma door misbruik, de 16-jarige “hardnekkig en consequent” zichzelf als man zag.

Hawkins verwees Miller naar een lokale genderkliniek om testosteron te krijgen. Miller kreeg ongeveer zes maanden later een borstamputatie.

Misbruikt door anti-transkant

Maar de medische behandeling bood niet de verlichting die ze zocht. Haar lichaam begon te veranderen door de hormonen, maar Miller voelde zich niet beter. In plaats daarvan ging ze door vlagen van depressie. Ze ging door als een jonge man, maar “er voelde iets niet goed. Het voelde alsof ik een act opvoerde.”

Toen begon Miller de verhalen van jonge gedetrainsitioneerden online te lezen. Delen van hun ervaringen raakten haar. “Ik zou dit absoluut niet hebben gedaan als ik terug kon gaan en het opnieuw kon doen,” vertelt Miller aan Reuters. “Ik zou therapie hebben gevolgd en mijn leven als lesbienne hebben geleefd.”

Miller zegt dat Hawkins een grondigere evaluatie had moeten doen van alle psychische problemen van Miller en niet zo snel een behandeling had moeten aanbevelen.

Haar moeder, die niet geïdentificeerd wil worden om haar privacy te beschermen, vertelt Reuters dat de zorgverleners haar verzekerden dat Miller’s leed verband hield met haar genderidentiteit en dat genderbevestigende zorg het risico op zelfmoord zou verminderen.

Een woordvoerder van het Children’s Hospital of Philadelphia weigert commentaar, vanwege de privacy van de patiënt.

Miller zat begin oktober in haar auto en uitte haar jarenlange frustratie in een video die ze op Twitter plaatste. Ze vertelde kijkers dat ze vond dat ze er te mannelijk uitzag om over te stappen. Ze beschreef hoe testosteron haar haar verdunde. “Ik zie mij persoonlijk niet terugkomen van wat er is gebeurd,” zei ze in de video.

De video ging viraal, registreerde binnen enkele dagen bijna vier miljoen views en ontketende een lawine van commentaren. Twee dagen na Miller’s bericht schreef Alejandra Caraballo, een transgender vrouw, LGBTQ-rechten advocate en klinisch instructeur aan de Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic, op Twitter: “De detransition grift waar je klaagt over transitie waardoor je niet op een Griekse god lijkt, maar je bent ook nog niet echt aan het detransitioneren omdat je je niet voelt als je geboortegeslacht en je volgt een stel anti-trans reactionairen die alle trans mensen weg willen hebben.”

‘We moeten luisteren naar en leren van de ervaringen van gedetransitioneerden, niet hen het zwijgen opleggen’

Caraballo vertelt Reuters dat ze reageerde op Miller’s video omdat dit soort detransitieverhalen “uitschieters zijn die door velen aan de anti-trans kant worden gebruikt om de toegang tot genderbevestigende zorg te ondermijnen. Ze zijn niet representatief voor alle detransitionisten.”

In andere berichten en directe berichten staken sommige transgenders die Miller ooit verafgoodde de draak met haar uiterlijk en bekritiseerden haar beslissingen. Eén persoon uitte een doodsbedreiging.

Een paar weken later zei Miller dat ze stopte met testosteron, zich suïcidaal begon te voelen en psychiatrische hulp zocht. Onder vrienden gebruikt ze vrouwelijke voornaamwoorden, maar in het openbaar presenteert ze zich nog steeds als man.

In haar Standards of Care zegt WPATH dat veel overgeplaatste personen “het moeilijk vonden om hulp te vinden tijdens hun overplaatsingsproces en meldden dat hun overplaatsing een isolerende ervaring was waarbij ze niet voldoende of geen passende steun ontvingen”.

 

Artikel gaat verder na video.

 

In mei zei Dr. Jamison Green, een transgender man, auteur en voormalig voorzitter van WPATH, dat hij bemoedigd werd toen ongeveer 30 medische professionals een online WPATH-seminar bijwoonden dat hij en andere specialisten in genderzorg hielpen leiden. De sessie was bedoeld om zorgverleners te helpen gedetransitioneerden en andere patiënten met een evoluerende genderidentiteit beter van dienst te zijn.

“Ik zou willen dat mensen in de transgendergemeenschap minder veroordelend zouden zijn over mensen die van gedachten veranderen,” zegt Green. “Transgenders, vooral als ze nieuw zijn in de gemeenschap, kunnen echt brutaal zijn tegen mensen die zich niet conformeren. Ik denk echt dat het schadelijk is voor iedereen.”

Valkuilen bij zoeken naar juiste woorden

Sinds de eerste kliniek in de Verenigde Staten die genderzorg bood aan minderjarigen 15 jaar geleden in Boston opende, heeft geen van de toonaangevende aanbieders systematische, langetermijnstudies gepubliceerd waarin de resultaten voor alle patiënten worden bijgehouden.

In 2015 financierde het National Institutes of Health een studie om de resultaten te onderzoeken van ongeveer 400 transgenderjongeren die werden behandeld in vier Amerikaanse kinderziekenhuizen, waaronder de genderkliniek van het Boston Children’s Hospital. Onderzoekers hebben gezegd dat ze kijken naar “voortzetting van de zorg”. Maar resultaten op lange termijn laten nog jaren op zich wachten.

Daarom is er een klein aantal studies overgebleven om clinici te begeleiden op dit opkomende gebied van de geneeskunde. De resultaten van deze studies suggereren een brede waaier van mogelijkheden voor het percentage overgangen, van minder dan 1% tot 25%. Het onderzoek geeft nog minder zekerheid over de incidentie van spijt bij patiënten die als minderjarige een medische behandeling kregen. En de studies hebben ernstige nadelen.

Twee van de grootste studies, waarin werd vastgesteld dat 2% of minder van de mensen die in transitie gingen spijt hadden, hadden betrekking op Europeanen die voornamelijk als volwassenen werden behandeld. Deskundigen waarschuwen dat de resultaten, vanwege de verschillen in volwassenheid en levenservaring tussen volwassenen en adolescenten, beperkt relevant kunnen zijn als indicator voor de resultaten voor minderjarigen.

Onderzoekers erkennen dat studies die patiënten slechts korte tijd volgen, de detransitie en spijt kunnen onderschatten, omdat er aanwijzingen zijn dat sommige mensen dat punt pas tien jaar na het begin van de behandeling bereiken. Sommige onderzoeken verliezen ook het spoor van patiënten – een terugkerende uitdaging omdat minderjarigen ouder worden dan kinderklinieken en elders zorg moeten zoeken.

Zelfs de keuze van de zoektermen kan onderzoekers in de war brengen, zoals blijkbaar gebeurde in een studie die in mei werd gepubliceerd door Kaiser Permanente, een groot geïntegreerd gezondheidssysteem in Oakland, Californië.

Die studie onderzocht 209 patiënten die tussen 2013 en 2020 als minderjarige een mastectomie ondergingen in de regio Noord-Californië van Kaiser. De auteurs ervan zochten in de medische dossiers van de patiënten naar woorden als “spijt”, “ontevredenheid”, “ontevreden” en “ongelukkig” als indicatoren van spijt. Ze zochten niet naar de term “detransitie”, volgens de studie.

Hun zoektocht leverde twee patiënten op die spijt hadden betuigd, of minder dan 1% van de onderzochte groep. De twee patiënten, geïdentificeerd als niet-binair, hadden op 16-jarige leeftijd een topoperatie ondergaan en uitten binnen anderhalf jaar spijt.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Transgender

Shutterstock.

 

Reuters vond twee andere patiënten in de onderzochte regio die niet aan deze kenmerken voldoen en die de Kaiser-onderzoekers blijkbaar over het hoofd hebben gezien. Beiden zijn openhartig geweest over hun uittreding.

De ene is Max Robinson, die 16 jaar oud was toen ze in 2012 bij Kaiser voor genderzorg kwam. Haar kinderendocrinoloog schreef haar een puberteitsblokker voor en later testosteron.

De arts controleerde Robinsons hormoonspiegels, schreef talrijke brieven om Robinson te helpen haar wettelijk geslacht te veranderen van vrouw naar man, en raadde een plastisch chirurg in San Francisco aan, zo blijkt uit Robinsons medisch dossier. “Ik heb geen voorbehoud Max aan te bevelen als een goed aangepaste kandidaat voor een borstverkleining,” schreef de endocrinoloog van Kaiser in mei 2013 aan de chirurg. Max onderging de operatie zes weken later, toen ze 17 was.

Na de operatie voelde Robinson zich beter. Maar binnen een jaar waren haar geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder angst en depressie, geëscaleerd, zo blijkt uit medische dossiers.

‘Op deze leeftijd weten ze zeker wat hun geslacht is’

In november 2015, drie jaar na het starten van testosteron en twee jaar na haar operatie, vertelde Robinson de Kaiser-arts die ze nu zag dat ze niet langer geïnteresseerd was in het nemen van hormonen. “Ik ga niet langer testosteron gebruiken, dus ik heb geen verdere afspraken nodig of voor die voorschriften om actief te zijn,” schreef ze aan de arts. Twee maanden later vroeg ze Kaiser om een brief die haar detransitie bevestigde, zodat ze haar wettelijke gegevens weer naar vrouw kon veranderen. Kaiser ging akkoord.

“De hele ervaring vervreemdde me van mijn artsen,” vertelt ze aan Reuters.

Robinson begon in het openbaar te spreken over haar beslissing tot detransitie en publiceerde in 2021 Detransition: Beyond Before and After een boek waarin ze haar eigen proces van medische transitie en detransitie in detail beschrijft.

De andere patiënt was Chloe Cole. Volgens een intentieverklaring die haar advocaten in november naar Kaiser stuurden, was Cole 13 toen een Kaiser-arts haar in 2018 een puberteitsblokker gaf, een paar weken later gevolgd door testosteron, voor haar geslachtsbevestigende behandeling.

Toen ze 15 was, vertelt Cole aan Reuters, wilde ze ook een topoperatie. In een interview zeiden zij en haar vader dat de artsen van Kaiser daar graag mee instemden, hoewel hij wilde wachten tot ze ouder was.

“Ze waren zo onvermurwbaar,” zegt hij. Hij herinnert zich dat de artsen tegen hem zeiden: “Op deze leeftijd weten ze zeker wat hun geslacht is.” De vader wil niet bij naam genoemd worden omdat hij bang was dat zijn werk in gevaar zou komen als hij dat in het openbaar zou zeggen. Detransitie, zegt hij, “werd niet echt besproken als een mogelijkheid.”

In juni 2020 voerde een chirurg van Kaiser een mastectomie uit bij Cole, volgens de intentieverklaring. Dat was een maand voor haar 16e verjaardag. Minder dan een jaar later, zei Cole, begon ze zich te realiseren dat ze spijt had van haar operatie en medische transitie in het algemeen na een discussie op school over borstvoeding en zwangerschap.

Cole zegt dat toen ze haar beslissing om te detransitioneren besprak met haar gender-zorg specialist bij Kaiser, “ik kon zien dat ik haar boos maakte dat ik zo’n spijt had,” zegt Cole in een interview. Uiteindelijk bood de arts aan een chirurg aan te bevelen voor een borstreconstructie, zei Cole, “maar dat is iets wat ik heb besloten niet door te zetten”.

Cole heeft zich in het openbaar uitgesproken voor maatregelen om een einde te maken aan genderbevestigende zorg voor minderjarigen en verschijnt vaak in conservatieve media en bij politici die dergelijke verboden steunen.

In de intentieverklaring zeggen de advocaten van Cole dat de behandeling door Kaiser “een grove nalatigheid en een flagrante schending van de zorgstandaard” is.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Steve Shivinsky, een woordvoerder van Kaiser Permanente, weigert commentaar te geven op de zorg voor Cole en Robinson en of ze in het onderzoek zijn opgenomen, onder verwijzing naar de privacy van patiënten.

In een verklaring zegt hij dat de “clinici van Kaiser zeer geïnteresseerd zijn in de resultaten van de zorg die wij verlenen en de gezondheidstoestand en het welzijn van het individu voor, tijdens en na hun geslachtsverandering”. Voor adolescenten die genderbevestigende zorg willen, zegt hij, “ligt de beslissing altijd bij de patiënt en zijn ouders en in alle gevallen respecteren we de geïnformeerde beslissing van de patiënt en zijn familie om de ene vorm van zorg boven de andere te verkiezen.”

De Kaiser-onderzoekers volgden de patiënten in hun studie gemiddeld 2,1 jaar na de operatie. “De tijd om postoperatieve spijt en/of ontevredenheid te ontwikkelen blijft onbekend en kan moeilijk te onderscheiden zijn aangezien spijt vrij zeldzaam is,” schreven de onderzoekers.

Verandering van perspectief

MacKinnon, assistent-professor maatschappelijk werk, groeide op als wat hij noemt “een gender-nonconforme tomboy” in een klein stadje in Nova Scotia. Nadat hij zijn diploma in sociaal werk had behaald, ging hij op zijn 24e over op een medische transitie toen hij testosteron begon te nemen. “Het ging heel langzaam,” zegt MacKinnon over zijn overgang. Als kind identificeerde hij zich niet als transgender.

Als jonge onderzoeker in Toronto voelde MacKinnon zich aangetrokken tot werk dat de barrières blootlegde waarmee transgenders te maken krijgen bij het krijgen van medische zorg en het navigeren door het dagelijks leven, waarbij hij artsen en patiënten interviewde over hun ervaringen. Meer recentelijk richtte hij zijn aandacht op detransitie en spijt.

In augustus 2021 publiceerde MacKinnon een artikel waarin hij en zijn co-auteurs schreven dat er “nauwelijks bewijs is dat detransitie een negatief fenomeen is” voor patiënten dat een beperking van de toegang tot geslachtsbevestigende behandeling zou rechtvaardigen. Die conclusie maakte veel van de patiënten die hij later voor zich moest winnen woedend.

Michelle Alleva, een 34-jarige gedetransitioneerde in Canada, bekritiseerde MacKinnon’s studie in een blogpost als een nieuwe poging van voorstanders van gender-zorg om de pijn van spijt te verdoezelen en de angst van artsen voor rechtszaken wegens wanpraktijken te sussen. Een andere criticus klaagde op Twitter dat het woord “spijt” tussen aanhalingstekens stond in het artikel, waardoor de legitimiteit ervan volgens haar werd ondermijnd.

Nog steeds sceptisch dat spijt een belangrijke kwestie was, begon MacKinnon in de herfst van 2021 aan zijn nieuwste studie en begon hij met meer mensen te praten over hun beslissingen om te detransitioneren. In juli publiceerde hij een artikel gebaseerd op formele interviews met 28 van de meer dan 200 gedetransitioneerden die hij en zijn collega’s hebben gevonden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Shutterstock.

 

Een derde verklaarde sterke of gedeeltelijke spijt te hebben van hun overgang. Sommigen zeiden dat hun overgang langzamer had moeten verlopen, met meer therapie. Anderen hadden spijt van de blijvende gevolgen voor hun lichaam. Sommigen zeiden dat er niet voldoende aandacht was besteed aan hun geestelijke gezondheid voordat ze overgingen. “Ze hadden het gevoel niet genoeg geïnformeerd te zijn omdat ze aanvankelijk niet begrepen wat er aan de hand was dat hun gevoelens en lijden had kunnen verklaren,” vertelde MacKinnon aan Reuters.

De verhalen van de patiënten brachten MacKinnon op het standpunt dat de gender-zorg gemeenschap spijt moet aanpakken, de behandeling moet aanpassen om het voorkomen ervan te verminderen, en betere steun moet bieden aan gedetransitioneerden. “Een deel van wat ik heb geleerd over gedetransitioneerden is het identificeren van barsten in het genderbevestigende zorgsysteem, vooral voor jonge mensen,” zegt hij.

‘Transfobie vermomd als academische mening’

In september presenteerde MacKinnon zijn bevindingen aan een klein maar aandachtig publiek op de jaarlijkse conferentie van WPATH in Montreal. Een paar weken later deelde hij zijn onderzoek op Twitter. “We moeten luisteren naar en leren van de ervaringen van gedetransitioneerden, niet hen het zwijgen opleggen”, schreef hij.

Sommige mensen juichten zijn werk toe. Anderen bekritiseerden het. Robyn D., die zich identificeerde als “stilletjes trans,” reageerde op Twitter: “Transfobie vermomd als academische mening is het giftigste van allemaal.” Ze reageert  niet op verzoeken om commentaar van Reuters.

Op zijn symposium in november kreeg MacKinnon niet de tegenstand van clinici die hij had verwacht. Sterker nog, hij accepteerde een uitnodiging van één van hen om in haar praktijk te spreken over detransitie.

Alleva, die de eerdere studie van MacKinnon had bekritiseerd, was er ook, één van de tientallen mensen die MacKinnon en zijn collega’s hebben gesproken. Ze is 12 jaar geleden medisch getransformeerd en vervolgens in 2020 gedetransitieerd na een mastectomie, een hysterectomie en jaren van testosteron. Ze had geweigerd deel te nemen aan zijn onderzoek omdat ze MacKinnon niet vertrouwde, maar in de zomer begon ze te praten.

“Hij deed me denken aan mijn oude transvrienden die ik niet meer spreek,” zegt Alleva. “Hij luisterde echt naar me.”

 

Eerdere onderzoeken naar detransitie en transitiespijt

Er zijn geen grootschalige langetermijnstudies verricht naar de incidentie van detransitie en spijt bij patiënten die als minderjarige een geslachtsbevestigende behandeling kregen. De studies die wel beschikbaar zijn, leveren uiteenlopende resultaten op voor verschillende definities van detransitie, spijt of voortzetting van de zorg. Door hun beperkingen geven de studies geen uitsluitsel.

Hier volgt een overzicht van vaak geciteerde onderzoeken:

Land: Zweden.

Onderzoeksinstellingen: Karolinska Institute, Karolinska University Hospital, Sahlgrenska University Hospital.

Gepubliceerd: Mei 2014.

Resultaten: De auteurs van de studie zeiden dat ze een spijtpercentage van 2,2% vonden onder patiënten die tussen 1960 en 2010 in Zweden een geslachtsveranderende operatie ondergingen. De onderzoekers vonden 681 mensen die een overheidsaanvraag indienden voor een wettelijke geslachtsverandering en een operatie kregen, die alleen beschikbaar was voor patiënten van 18 jaar en ouder. Van die groep kwamen 15 mensen later op hun beslissing terug en dienden een “spijtaanvraag” in bij een nationale gezondheidsraad.

Beperkingen: De auteurs zeiden dat het spijtpercentage voor patiënten in het laatste decennium dat werd beoordeeld, van 2001 tot 2010, in de loop van de tijd kan zijn toegenomen. “De laatste periode is nog onbeslist omdat de mediane tijdspanne tot het aanvragen van een omkering 8 jaar was,” aldus de studie. Vóór 2010 kregen veel minder adolescenten geslachtsbevestigende medische zorg. Ook was de beoordelingsfase voor patiënten in de studie veel langer dan wat de meeste jeugd-genderklinieken in de VS volgens Reuters tegenwoordig aanbieden. Volgens de studie evalueerden de specialisten in Zweden ongeveer een jaar voordat ze een behandeling aanboden.

 

Land: Nederland.

Onderzoeksinstelling: Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Gepubliceerd: Februari 2018.

Resultaten: Deze studie vond een spijtpercentage van minder dan 1% onder transgender mannen en vrouwen “die gonadectomie,” of verwijdering van de testikels of eierstokken, ondergingen van 1972 tot 2015 in Nederland. De auteurs vonden 14 gevallen van spijt op 2.627 onderzochte patiënten. De vroegste van de 14 was 25 jaar. Tot 2014 moesten transgenders in Nederland gonadectomie ondergaan om het geslacht op hun geboorteakte te veranderen. Voor de operatie moesten patiënten minstens 18 jaar zijn en minstens een jaar hormoontherapie volgen.

Beperkingen: De studie rapporteerde geen spijt onder patiënten die geen operatie ondergingen. Zesendertig procent van alle patiënten keerde na enkele jaren behandeling niet terug naar de kliniek en werd niet opgevolgd. Mensen die in het laatste decennium van de studie werden behandeld, kunnen later spijt betuigen. “In onze populatie was de gemiddelde tijd tot spijt 130 maanden, dus het is misschien te vroeg om spijtpercentages te onderzoeken bij mensen die in de afgelopen 10 jaar begonnen met (hormoontherapie),” schreven de auteurs.

 

Land: Nederland.

Onderzoeksinstelling: Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Gepubliceerd: Oktober 2022.

Resultaten: Onderzoekers vonden dat 98% van 720 adolescenten die begonnen met puberteitsblokkers voordat ze hormonen namen, na gemiddeld vier jaar de behandeling hadden voortgezet. De auteurs gebruikten een landelijk voorgeschreven geneesmiddelenregister in Nederland om na te gaan of patiënten nog steeds hormonen gebruikten.

Beperkingen: De onderzoekers identificeerden niet de redenen waarom 2% van de patiënten was gestopt met de behandeling. De adolescenten in Nederland doorliepen ook een langdurig beoordelingsproces, gemiddeld een jaar, voordat ze werden aanbevolen voor medische behandeling. Om die reden, zeggen de Nederlandse onderzoekers, zijn hun resultaten misschien niet algemeen toepasbaar. “Er zou een verschil kunnen zijn vanwege die diagnostische fase,” zei dr. Marianne van der Loos, hoofdauteur van de studie en arts bij het Expertisecentrum voor genderdysforie van het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. “Als je dat niet hebt, zullen misschien meer mensen aan een behandeling beginnen en er later op terugkomen omdat ze in die fase geen hulp hebben gekregen van een geestelijk verzorger.”

 

Land: Verenigde Staten.

Onderzoeksinstellingen: Children’s Mercy Kansas City, Uniformed Services University, U.S. Department of Defense.

Gepubliceerd: Mei 2022.

Resultaten: De auteurs zeiden dat meer dan een kwart van de patiënten die voor hun 18e begonnen met geslachtsbevestigende hormonen, binnen vier jaar stopten met het krijgen van navullingen voor hun medicatie. De studie onderzocht 372 kinderen van actieve dienstplichtige en gepensioneerde dienstleden in het Amerikaanse militaire verzekeringssysteem, bekend als TRICARE.

Beperkingen: Het is onduidelijk waarom patiënten hun medicijnen stopten omdat de studie alleen apotheekgegevens onderzocht. De onderzoekers zeiden dat het aantal patiënten dat stopte met hormonen waarschijnlijk een overschatting is omdat ze niet konden uitsluiten dat sommige patiënten hormonen kregen buiten het militaire systeem, misschien op de universiteit of met een andere ziektekostenverzekering. De follow-up periode voor veel patiënten was relatief kort. De onderzoekers onderzochten patiënten die waren ingeschreven van 2009 tot 2018, maar 58% van de patiënten begon met hormonen in de laatste 22 maanden van de studie.

 

Land: Verenigd Koninkrijk.

Onderzoeksinstellingen: University College London Hospitals, Leeds Teaching Hospitals, Tavistock and Portman clinic – National Health Service Trust

Gepubliceerd: Juli 2022, in BMJ.

Resultaten: Onderzoekers ontdekten dat 90 patiënten, of 8,3%, van 1.089 adolescenten die voor genderbevestigende zorg in endocrinologieklinieken werden verwezen, zich niet langer identificeerden als genderdivers, hetzij voor of na het starten met puberteitsblokkers of hormonen. De beoordeling omvatte patiënten die werden behandeld van 2008 tot 2021.

Beperkingen: De auteurs merkten op dat het cijfer van 8,3% een onderschatting kan zijn omdat 62 extra patiënten, of 5,4% van alle deelnemers, verhuisden of de klinieken niet opvolgden.

 

Land: Verenigde Staten.

Onderzoeksinstellingen: Fenway Institute, Massachusetts General Hospital.

Gepubliceerd: Maart 2021.

Resultaten: Op basis van de 2015 U.S. Transgender Survey, vonden de auteurs dat 13,1% van de 17.151 respondenten voor enige tijd detransitie had. Enkele van de veel voorkomende redenen die respondenten opgaven waren druk van een ouder (35,6%), druk van hun gemeenschap of maatschappelijk stigma (32,5%), of moeite met het vinden van een baan (26,9%). Bijna 16% van de respondenten noemde ten minste één “interne drijvende factor, waaronder schommelingen in of onzekerheid over de genderidentiteit”, aldus de studie. De helft van de mensen die detransitie rapporteerden had geslachtsbevestigende hormonen genomen.

Beperkingen: Volgens de auteurs waren alle respondenten op het moment van invullen van de enquête transgender en was de enquête niet bedoeld voor mensen die niet langer transgender zijn.

 

Aanpassingen: lijst met reeds bestaande onderzoeken toegevoegd, 19:47 uur.