Buitenland

Mogelijk racistische aanslag op Koerdisch centrum Parijs, 69-jarige fransman opgepakt

23-12-2022 14:39

Parijs, Koerdisch Cultureel Centrum
Het Koerdisch cultureel cenrtum in het 10e arrondisement te Parijs. Foto: Google Streetview.

PARIJS, 23 december (Reuters) – Een man heeft vrijdag het vuur geopend op een Koerdisch cultureel centrum en een nabijgelegen Koerdisch café in het centrum van Parijs, waarbij drie mensen werden gedood en drie anderen gewond raakten.

Meerdere schoten werden gelost in de Rue d’Enghien, waardoor paniek werd gezaaid in een straat met kleine winkels en cafés in het drukke 10e arrondissement van de hoofdstad. De autoriteiten zeiden dat ze een 69-jarige man hadden gearresteerd en dat het incident nu voorbij was.

“Het waren Koerden die het doelwit waren,” vertelde Juan-Golan Eliberg, een kunstenaar die in het Koerdische centrum werkt, aan Reuters.

Bekende van politie

Het Openbaar Ministerie in Parijs zei dat de verdachte eerder bekend was bij de autoriteiten en dat een mogelijke racistische dimensie van de aanval zou worden onderzocht.

Julien Verplancke, die in een ander lokaal restaurant werkt, Chez Minna, zei dat het personeel van het Koerdische restaurant in tranen uit het pand kwam na de schietpartij.

Het incident was een “verschrikkelijk drama”, vertelde district burgemeester Alexandra Cordebard aan verslaggevers. Twee van de gewonden hadden levensbedreigende verwondingen opgelopen, zei ze.

Er is een onderzoek ingesteld naar moord, doodslag en zware geweldpleging, aldus het Openbaar Ministerie in Parijs.

Aanval op migrantenkamp

Het parket zei dat de vermoedelijke schutter een jaar geleden was aangehouden voor een aanval met een sabel op een migrantenkamp in Parijs en dat er een onderzoek was ingesteld naar een racistisch misdrijf. Reuters kon niet onmiddellijk contact opnemen met de vertegenwoordigers van de verdachte.

BFM TV meldde dat de verdachte de Franse nationaliteit had.

Gewapende politie bewaakte nog steeds een veiligheidskordon terwijl onderzoekers de plaats delict uitkamden.

Een getuige vertelde het Franse persbureau AFP dat er zeven of acht schoten waren gelost. Een tweede getuige zei tegen BFM TV dat de vermoedelijke schutter een blanke man was die in stilte het vuur opende.