Politiek Buitenland

‘Veel mensen zijn bezorgd over nieuwe transgenderwetgeving in Schotland’

23-12-2022 13:46

Transgender

LONDEN, 23 december (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak zei dat het “volkomen redelijk” was dat zijn regering de op donderdag in Schotland goedgekeurde transgenderhervormingen onderzoekt, gezien de bezorgdheid van campagnevoerders over de gevolgen voor de veiligheid van vrouwen.

“Veel mensen zijn bezorgd over deze nieuwe wet in Schotland, over de gevolgen ervan voor de veiligheid van vrouwen en kinderen”, zei hij vrijdag tegen verslaggevers.

“Ik denk dus dat het volkomen redelijk is dat de Britse regering hiernaar kijkt, begrijpt wat de gevolgen zijn voor de veiligheid van vrouwen en kinderen in de rest van het Verenigd Koninkrijk, en dan beslist wat de juiste handelwijze is,” zei Sunak, een conservatief.

Diagnose genderdysforie niet meer nodig

Het in Schotland goedgekeurde wetsvoorstel maakt Schotland tot de eerste regio van het Verenigd Koninkrijk die een proces van zelfidentificatie voor geslachtsverandering goedkeurt, waarbij een medische diagnose van genderdysforie niet meer nodig is en de minimumleeftijd wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar.

Het wetsontwerp inzake de hervorming van de geslachtserkenning (Schotland), dat werd gesteund door de regerende Schotse Nationale Partij (SNP) en andere partijen in het gedecentraliseerde parlement van het land, met uitzondering van de Conservatieven, werd aangenomen met 86 stemmen voor en 39 tegen.

Sommige vrouwenrechtenactivisten hebben aangevoerd dat de wijzigingen een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid van vrouwen en meisjes doordat roofzuchtige mannen gemakkelijker toegang krijgen tot ruimtes met één sekse, zoals toiletten.

Voorstanders van het wetsvoorstel zeiden echter dat de hervormingen gunstig zijn voor transgenders en geen bedreiging vormen voor vrouwenrechten.

Wet blokkeren

De Britse regering zei donderdag dat ze de gevolgen van de wet voor de Britse wetgeving, waaronder de Equality Act van 2010, zou onderzoeken en zou kunnen overwegen de wet eventueel te blokkeren.

Zij zou voor het eerst een beroep kunnen doen op afdeling 35 van de Schotse wet om te verbieden dat het wetsontwerp wet wordt als Londen van mening is dat het een negatief effect heeft op zaken waarvoor de nationale regering de uiteindelijke bevoegdheid behoudt.

Een dergelijke stap zou een bittere juridische strijd tussen Edinburgh en Londen uitlokken.

“Het wetsvoorstel zoals het is aangenomen valt onder de wetgevende bevoegdheid en werd gesteund door een overweldigende meerderheid, met steun van alle partijen”, aldus een woordvoerder van de Schotse regering op donderdag.

“Elke poging van de Britse regering om de democratische wil van het Schotse parlement te ondermijnen zal door de Schotse regering krachtig worden bestreden.”