Buitenland

Iraanse schaakster doet zonder hoofddoek mee aan schaaktoernooi

27-12-2022 12:10

Sara Khadem
Sara Khadem (met hoofddoek) in 2019. Screenshot Youtube/Chess Base India

DUBAI, 27 decemeber (Reuters) – Een Iraanse schaakster heeft volgens de media aan een internationaal toernooi deelgenomen zonder hijab, de laatste van verschillende Iraanse sportsters die zonder hijab aan wedstrijden deelnemen sinds het begin van de protesten tegen de regering.

Iran wordt sinds medio september overspoeld door demonstraties tegen het klerikale leiderschap van het land, toen de 22-jarige Iraanse Koerdische vrouw Mahsa Amini stierf in hechtenis van de moraalpolitie die haar vasthield wegens “ongepaste kledij”.

De Iraanse persbureaus Khabarvarzeshi en Etemad meldden maandag dat Sara Khadem had deelgenomen aan de FIDE-wereldkampioenschappen rapid– en blitzschaken in Almaty, Kazachstan, zonder hijab – een hoofddoek die volgens de strenge Iraanse kledingvoorschriften verplicht is.

Op foto’s die door beide partijen zijn geplaatst, leek ze tijdens het toernooi zonder hoofddoek te zien. Khabarvarzeshi plaatste ook een foto van haar met een hoofddoek, maar zonder te zeggen of die op hetzelfde evenement was genomen.

Er was geen commentaar op de Instagram-pagina van Khadem over het toernooi of de berichten, en ze reageerde niet onmiddellijk op een direct bericht van Reuters.

Nummer 804 op wereldschaakranglijst

Khadem, geboren in 1997 en ook bekend als Sarasadat Khademalsharieh, is gerangschikt 804 in de wereld, volgens de website van de Internationale Schaak Federatie. De website voor het evenement van 25-30 december vermeldde haar als deelnemer aan zowel de rapid– als de blitzcompetitie.

De protesten zijn een van de grootste uitdagingen voor het Iraanse leiderschap sinds de revolutie van 1979 en hebben Iraniërs uit alle lagen van de bevolking aangetrokken.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Vrouwen hebben een prominente rol gespeeld door hoofddoeken af te doen en in sommige gevallen te verbranden, terwijl de demonstranten moed putten uit de steunbetuigingen van zowel vrouwelijke als mannelijke Iraanse atleten.

In oktober deed de Iraanse klimster Elnaz Rekabi in Zuid-Korea mee zonder hoofddoek, en zei later dat ze dat onbedoeld had gedaan.

In november zei een Iraanse boogschutter dat ze niet had gemerkt dat haar hijab viel tijdens een prijsuitreiking in Teheran, nadat op een video te zien was dat ze de hoofddoek liet vallen in wat algemeen werd aangenomen als een steunbetuiging aan demonstranten.

‘Tegen islamitische normen’

In november zei Maryam Kazemipour, Irans onderminister van sport, in een door de staatsmedia gemeld commentaar dat sommige Iraanse vrouwelijke atleten tegen de islamitische normen hadden gehandeld en vervolgens hun verontschuldigingen hadden aangeboden.

Verschillende nationale sportteams hebben afgezien van het zingen van het volkslied, met name voor de openingswedstrijd van Iran op het wereldkampioenschap voetbal. Het team zong voor hun tweede en derde wedstrijd.

De Iraanse autoriteiten zijn hard opgetreden tegen de protesten, die zij als rellen van buitenlandse tegenstanders hebben bestempeld.

Volgens het activistische persbureau HRANA waren donderdag 507 demonstranten gedood, waaronder 69 minderjarigen. Zesenzestig leden van de veiligheidstroepen zijn ook gedood.

Volgens overheidsfunctionarissen zijn er tot 300 doden gevallen, waaronder leden van de veiligheidstroepen.