Buitenland

Italiaanse premier Meloni bevestigt ‘volledige steun’ aan Oekraïne

27-12-2022 19:19

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni, premier van Italië, oktober 2022. (AP Photo/Gregorio Borgia, File)

ROME, 27 december (Reuters) – De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft dinsdag in een gesprek met president Volodymyr Zelensky de “volledige steun” van haar regering aan Oekraïne bevestigd, aldus haar bureau in een verklaring.

Meloni, die in oktober aantrad, is een fervent voorstander van Kiev, ondanks de wrijving binnen haar rechtse regeringscoalitie en de verdeelde publieke opinie.

“Meloni hernieuwde de volledige steun van de Italiaanse regering aan Kiev op politiek, militair, economisch en humanitair gebied, om de energie-infrastructuur te herstellen en (te werken aan) de toekomstige wederopbouw van Oekraïne”, aldus haar kantoor.

Luchtverdedigingssystemen

In een eerder op dinsdag gepubliceerde tweet bedankte Zelensky Meloni voor haar “solidariteit en uitgebreide steun” en zei hij dat Italië overweegt luchtverdedigingssystemen aan Kiev te leveren.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Vorige week vroeg de Oekraïense leider in zijn toespraak tot een groep westerse leiders om een breed scala aan wapens en luchtverdedigingssystemen om de Russische invasie tegen te gaan.

In een interview met Reuters deze maand bevestigde de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto dat Kiev bij Rome om luchtverdedigingssystemen Verenigde Staten had gevraagd, waaronder het Frans-Italiaanse SAMP/T-systeem.

Hulppakketten

Onder de vorige regering van premier Mario Draghi stuurde Italië vijf hulppakketten naar Kiev, waaronder militaire voorraden, en Meloni’s regering werkt aan een mogelijke zesde levering.

Meloni’s kantoor zei dinsdag dat zij “haar voornemen heeft bevestigd” om Kiev te bezoeken en heeft Zelensky – die vorige week de Verenigde Staten bezocht in zijn eerste buitenlandse reis sinds de Russische inval op 24 februari – uitgenodigd naar Rome te komen.