Buitenland

Medvedev voorspelt burgeroorlog in VS, Elon Musk als president

27-12-2022 19:34

Dmitri Medvedev. Bron: Max Kolomychenko via Shutterstock

27 december (Reuters) – Voormalig Russisch president Dmitry Medvedev, een aartsgetrouwe van Vladimir Poetin die deze week een nieuwe baan kreeg, voorspelde oorlog tussen Duitsland en Frankrijk volgend jaar en een burgeroorlog in de Verenigde Staten waardoor Elon Musk president zou worden.

Medvedev, plaatsvervangend hoofd van Poetins adviserende veiligheidsraad, was president tijdens een periode van vier jaar waarin Poetin het ambt van premier bekleedde. Hij lijkt zijn fortuin te hebben zien stijgen in het Kremlin, dat maandag zei dat hij nu de plaatsvervanger van Poetin zou zijn in een orgaan dat toezicht houdt op de militaire industrie.

In zijn lijst met voorspellingen voor 2023, gepubliceerd op zijn persoonlijke Telegram- en Twitteraccounts, voorzag hij ook dat Groot-Brittannië weer lid zou worden van de EU, die op haar beurt zou instorten.

‘Epic thread!’

Musk, de Tesla-baas die nu eigenaar is van Twitter, reageerde op de suggestie dat hij zou opduiken als president van de VS door terug te tweeten “Epic thread!!!”, hoewel hij ook enkele van Medvedevs voorspellingen bekritiseerde. Medvedev heeft Musk in het verleden geprezen voor zijn voorstel om Oekraïne in een vredesakkoord grondgebied te laten afstaan aan Rusland.

 

Artikel gaat verder na tweets.

 

Sinds de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne heeft Medvedev zich opnieuw ontpopt als een aartsvijand, die het conflict in apocalyptische, religieuze termen plaatst en de Oekraïners “kakkerlakken” noemt in een taal die volgens Kiev openlijk genocidaal is. Vorige week bracht hij een zeldzaam bezoek aan China, waar hij met president Xi Jinping besprekingen voerde over het buitenlands beleid.

Poetin grote bewonderaar

Politicoloog Vladimir Pastukhov zei dat Medvedevs nieuwe uitgesproken publieke persoonlijkheid in de smaak lijkt te vallen bij zijn baas.

“Medvedevs berichten op Telegram hebben ten minste één lezer gevonden, en zelfs een bewonderaar: Poetin,” schreef Pastukhov, professor politieke wetenschappen aan het University College London, op zijn eigen Telegram.