Buitenland

Nee, FDA-studie bewijst -NIET- dat Pfizer-vaccin bloedklonters veroorzaakt

27-12-2022 11:17

vaccineren meisje
Shutterstock.

FDA studie bewijst niet dat Pfizer COVID vaccin bloedklonters veroorzaakt

Nepnieuws: Een studie van de U.S. Food and Drug Administration bewijst dat Pfizer’s COVID-19 vaccin bloedproppen veroorzaakt.

Lees ook: dossier nepnieuws

De feiten: Het onderzoek toonde een verband aan tussen oudere ontvangers van Pfizer’s COVID-19 vaccin en longembolieën, maar de auteurs merken op dat de bevindingen geen verband met het vaccin bewijzen. Toch interpreteren sociale media gebruikers de studie verkeerd om ten onrechte te beweren dat het bewijst dat de FDA heeft toegegeven dat Pfizer’s COVID-19 prik bloedstolsels veroorzaakt.

De onderzoekers evalueerden meer dan een dozijn gezondheidsgerelateerde gebeurtenissen van belang na COVID-19 vaccinatie onder ontvangers van 65 jaar en ouder, met behulp van Centers for Medicare & Medicaid Services gegevens. De percentages van elke gebeurtenis werden vergeleken met historische percentages. De onderzoekers ontdekten dat het aantal longembolieën – bloedstolsels in de longen – de drempel haalde om als statistisch signaal te worden beschouwd, wat betekent dat er een verband tussen het vaccin en de gezondheidsgebeurtenis werd vastgesteld.

De onderzoekers concluderen echter in het artikel dat de FDA momenteel geen regelgevende maatregelen neemt op basis van de detectie, omdat “de signalen nog steeds worden onderzocht en meer robuuste studie vereisen.”

De studie merkt ook op dat de nieuwe bevindingen “voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd” omdat ze niet bewijzen dat het vaccin de uitkomsten heeft veroorzaakt.

Abby Capobianco, een persvoorlichter van de FDA, schrijft in een verklaring per e-mail aan The Associated Press: “De FDA heeft geen nieuwe causale verbanden gevonden tussen het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin en potentiële bijwerkingen van bijzonder belang die in 2021 zijn vastgesteld.”

De auteurs van de studie schetsten ook verschillende belangrijke beperkingen van het onderzoek. Zo werd in de analyse niet gecorrigeerd voor onderliggende risicofactoren zoals comorbiditeiten bij sommige ontvangers.

Dr. Jeffrey Olin, cardioloog en hoogleraar aan de Mount Sinai’s Icahn School of Medicine in New York, herhaalt dat het artikel een “signaal” vond, maar benadrukte dat dit niet hetzelfde is als causaliteit.

“Er was een licht verhoogd signaal in dat vaccin in vergelijking met de andere vaccins die ze getest hebben,” zegt Olin. “Je kunt dus geen oorzakelijk verband vaststellen. Je kunt alleen zeggen dat er een associatie is. En als je een oorzakelijk verband wilt vaststellen, heb je een veel verfijnder onderzoek nodig.”

Olin merkt op dat de groep die het Pfizer-vaccin kreeg ouder was, vaker in een verpleeghuis verbleef en meer comorbiditeiten had waardoor ze in het ziekenhuis belandden – allemaal zaken die in verband worden gebracht met bloedstolling.

Pfizer weigert commentaar te geven op de studie, maar schrijft in een verklaring dat bijwerkingen die na vaccinatie werden gemeld niet onmiddellijk aan het vaccin kunnen worden toegeschreven.

Nieuw-Zeeland vraagt mensen niet om COVID-19 beleidscritici aan te geven

Nepnieuws: Nieuw-Zeelandse ambtenaren van de inlichtingendienst hebben een boekje gepubliceerd waarin mensen wordt gevraagd vrienden of familieleden die kritiek hebben op beleidsmaatregelen in verband met het coronavirus aan te geven als terroristen.

De feiten: De Nieuw-Zeelandse veiligheidsinlichtingendienst bevestigde dat het mensen niet vraagt om mensen die tegen COVID-19 volksgezondheidsmaatregelen zijn te rapporteren.

Via sociale media werden berichten verspreid waarin werd beweerd dat ambtenaren van de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst een boekje hebben gepubliceerd waarin mensen wordt gevraagd vrienden en familieleden die tegen COVID-19 maatregelen zijn, aan te geven als terroristen.

De berichten bevatten ook een videoclip van een nieuwssegment uit oktober waarin een nieuw overheidsboekje wordt besproken dat bedoeld is om mensen te helpen tekenen van radicalisering te herkennen. In het fragment maakt het hoofd van de Nieuw-Zeelandse binnenlandse spionagedienst op een bepaald moment gewag van het verzet tegen het COVID-19-beleid. De opmerking komt nadat de verteller bespreekt hoe een nieuwe groep potentiële terroristen “gemotiveerd door politiek” in het land is opgedoken.

De video gaat over naar Rebecca Kitteridge, directeur-generaal van de Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst: “Het kan dus gaan om de COVID-maatregelen die de regering heeft genomen, of om ander beleid dat wordt geïnterpreteerd als een inbreuk op rechten, en het is wat ik soms beschrijf als een soort warboel van ideologieën en overtuigingen gevoed door complottheorieën.”

De video die circuleert op sociale media lijkt te zijn gemonteerd van het origineel om Kitteridge’s “COVID maatregelen” opmerking te herhalen.

Maar het boekje zelf, dat online kan worden gelezen, noemt oppositie of kritiek op het COVID-19 beleid niet als indicator van gewelddadig extremisme, noch maakt het melding van het coronavirus. Enkele van de in het boekje genoemde indicatoren zijn het verwerven van ingrediënten voor het maken van explosieven en het uiten van de bereidheid om te sterven voor een gewelddadige extremistische zaak.

Het boekje “vraagt het publiek niet om iemand aan te geven die zich verzet tegen de gezondheidsmaatregelen van COVID-19”, schrijft een woordvoerder van de Nieuw-Zeelandse veiligheidsdienst in een e-mail aan de AP.

“Voor alle duidelijkheid, we zijn niet geïnteresseerd in (of wettelijk toegestaan om onderzoek te doen naar) mensen die gewoon hun democratische recht uitoefenen om te protesteren tegen, of zich te verzetten tegen, overheidsbeleid,” voegt de woordvoerder eraan toe. ”

Wij zijn geïnteresseerd in informatie over mensen die tekenen vertonen van mobilisatie voor een daad van gewelddadig extremisme.”