Premium | Interview

Ewald Engelen: ‘De stupiditeit van het publieke debat is verschrikkelijk’

29-12-2022 16:44

Ewald Engelen
Premium
Ewald Engelen. Still: Youtube/De Balie.

Door: Hans van Willigenburg - Wanneer wetenschapper, schrijver en publicist Ewald Engelen (1963), hoogleraar Financiële geografie aan de UvA, van zich laat horen, kun je bijna zeker zijn dat hij in geschrift of gesproken woord iets doet dat nog maar weinig gebeurt: heilige huisjes aanvallen. Zijn ontevredenheid over het politieke bedrijf in Nederland, over het daar heersende conformisme en over de door hem tot 'babbelende kaste' gedoopte laag van managers en academici, vertaalt hij al jaren naar een indrukwekkende stroom veel gelezen columns, artikelen en boeken waarin hij met een onuitputtelijke lijkende energie en felheid het spreekwoordelijke, Ruttiaanse beeld van 'een gaaf land' neerhaalt.

'GroenLinks en PvdA zijn niets meer dan nuttige idioten'

Zijn geharnaste schrijfstijl en openlijk beleden ongeduld met de status quo hebben van Engelen een even kleurrijke als omstreden figuur in het publieke debat gemaakt, dat wil zeggen: hij wordt evenzeer bewonderd als verguisd.

'De New York Times heeft vier jaar lang hetzelfde artikel geschreven, met als strekking 'Trump is een lul, een racist en een seksist!'

Voor de een is Engelen een held omdat hij onvermoeibaar de rotte kern van het neoliberalisme onder onze neus wrijft ("de rijken worden rijker, de armen armer, de rest is afleiding") en voor de ander een fascist, omdat hij tijdens coronacrisis weigerde zich te laten vaccin

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.

 
 


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 512 met Verkennen Veelo en Gom Brussen

Lees verder

TPO Podcast 510 met Verkiezingen Veelo en Formatie Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486