Buitenland

Russische minister Defensie: ‘Overwinning op Oekraïne onvermijdelijk’

31-12-2022 11:37

Bakhmut
AP Photo/Libkos.

31 december (Reuters) – De Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, zei dat de overwinning van Rusland op Oekraïne “onvermijdelijk” is, terwijl hij in een nieuwjaarsvideoboodschap de heldenmoed van Russische soldaten prees.

De Moskouse defensiechef, die in Rusland zwaar is bekritiseerd door pro-oorlogsstemmen vanwege mislukkingen op het slagveld tijdens de 10 maanden durende campagne, zei dat de situatie aan de frontlinies “moeilijk” bleef en laakte Oekraïne en het Westen voor hun pogingen om Rusland in bedwang te houden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Anhelina, rechts, kijkt toe hoe hulpverleners puin verwijderen van haar huis, dat is verwoest na een Russische raketaanval in Kiev, Oekraïne, donderdag 29 dec. 2022. (AP Photo/Roman Hrytsyna)

 

“We gaan het nieuwe jaar in in een moeilijke militair-politieke situatie,” zei Shoigu. “In een tijd waarin er mensen zijn die proberen onze glorieuze geschiedenis en grote prestaties uit te wissen, monumenten voor de overwinnaars van het fascisme af te breken, oorlogsmisdadigers op een voetstuk te plaatsen, alles wat Russisch is te schrappen en te ontheiligen.”

‘Onvermijdelijke overwinning’

Terwijl de bloedige gevechten over de 1000 km lange frontlijn voortduren en Rusland sinds de eerste maanden van de oorlog geen territoriale winst heeft geboekt, zei Shoigu tegen de Russische soldaten: “De overwinning is, net als het nieuwe jaar, onvermijdelijk.”

Shoigu prees ook de “onsterfelijke daden, onbaatzuchtige moed en heldenmoed” die de Russische troepen hebben getoond in de strijd tegen wat hij “neonazisme en terrorisme” noemde.

Verbluffende tegenoffensieven

Kiev en het Westen hebben de bewering van Rusland dat het tegen “nazi’s” in Oekraïne vecht, verworpen als een ongegrond voorwendsel voor de poging van president Vladimir Poetin om grondgebied in beslag te nemen en Volodymyr Zelenskiy ten val te brengen in een oorlog van onuitgelokte agressie.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Rookwolken na Russische aanvallen in de buitenwijken van Bakhmut, Oekraïne, dinsdag 27 dec. 2022. (AP Photo/Libkos)

 

Moskou had een snelle overwinning verwacht in wat het een “speciale militaire operatie” noemt, maar het krachtige verzet van Oekraïne en miljarden dollars aan westerse wapens hebben Kiev geholpen het tij van de oorlog te keren en een reeks verbluffende tegenoffensieven in te zetten. Oekraïne heeft nu meer dan de helft van het grondgebied heroverd dat Rusland in de eerste weken van zijn invasie in beslag heeft genomen.

Aanpassingen: ‘Russiche’ in kop vervangen door ‘Russische’, ‘onvemijdelijk’ door ‘onvermijdelijk’, 11:58 uur.