Buitenland

Eerste executie ooit van transvrouw in VS, in staat Missouri

02-01-2023 17:52

Amber McLaughlin
Amber McLaughlin.(Jeremy S. Weis/Federal Public Defender Office via AP, File)

Update: executie is inmiddels voltrokken.

ST. LOUIS (AP) – Tenzij Missouri Gouverneur Mike Parson clementie verleent, zal Amber McLaughlin, 49, de eerste openlijke transgender vrouw worden die in de VS wordt geëxecuteerd. Ze staat gepland om dinsdag te sterven door middel van een injectie voor het doden van een voormalige vriendin in 2003.

McLaughlin’s advocaat, Larry Komp, zei dat er geen beroepsprocedures lopen.

Het clementieverzoek richt zich op verschillende zaken, waaronder McLaughlins traumatische jeugd en geestelijke gezondheidsproblemen, die de jury tijdens haar proces niet te horen kreeg. Een pleegouder wreef uitwerpselen in haar gezicht toen ze een peuter was en haar adoptievader gebruikte een verdovingsgeweer op haar, volgens het clementieverzoek. Er staat dat ze lijdt aan depressie en meerdere malen een zelfmoordpoging heeft gedaan.

De petitie bevat ook rapporten die melding maken van een diagnose van genderdysforie, een aandoening die angst en andere symptomen veroorzaakt als gevolg van een discrepantie tussen iemands genderidentiteit en het hun toegewezen geslacht bij de geboorte.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Amber McLaughlin. (Missouri Department of Corrections via AP.)

“Wij denken dat Amber ongelooflijke moed heeft getoond, want ik kan u vertellen dat er veel haat is als het gaat om deze kwestie,” zei haar advocaat, Larry Komp, maandag. Maar, zei hij, de seksuele identiteit van McLaughlin is “niet de hoofdzaak” van het clementieverzoek.

Parsons woordvoerder, Kelli Jones, zei dat het beoordelingsproces voor het clementieverzoek nog gaande is.

Eerste executie transgendergevangene

Er is niet eerder een geval bekend van een openlijk transgendergevangene die in de V.S. is geëxecuteerd, volgens het anti-executie Death Penalty Information Center. Een vriendin in de gevangenis zegt dat ze McLaughlins persoonlijkheid zag opbloeien tijdens haar geslachtsverandering.

Voor de transitie had McLaughlin een relatie met vriendin Beverly Guenther. McLaughlin kwam naar het kantoor in St. Louis waar de 45-jarige Guenther werkte en verstopte zich soms in het gebouw. Guenther kreeg een straatverbod en politieagenten begeleidden haar af en toe naar haar auto na het werk.

Guenther’s buren belden de politie in de nacht van 20 november 2003, toen ze niet thuis kwam. Agenten gingen naar het kantoorgebouw, waar ze een gebroken meshandvat bij haar auto vonden en een spoor van bloed. Een dag later leidde McLaughlin de politie naar een locatie bij de Mississippi rivier in St. Louis, waar het lichaam was gedumpt.

McLaughlin werd veroordeeld voor eerste graad moord in 2006. Een rechter veroordeelde McLaughlin tot de doodstraf nadat een jury in een impasse was geraakt. Een rechtbank in 2016 beval een nieuwe strafzitting, maar een federaal hof van beroep herstelde de doodstraf in 2021.

Mentor voor transgendergedetineerden

Een persoon die Amber kende voordat ze overging is Jessica Hicklin, 43, die 26 jaar in de gevangenis zat voor een drugsgerelateerde moord in West-Missouri in 1995. Ze was 16. Vanwege haar leeftijd toen de misdaad plaatsvond, kwam ze in januari 2022 vrij.

Hicklin, 43, begon in de gevangenis te veranderen en klaagde in 2016 het Missouri Department of Corrections aan, om een beleid aan te vechten dat hormoontherapie verbood voor gevangenen die dit niet kregen voordat ze werden opgesloten. Ze won de rechtszaak in 2018 en werd een mentor voor andere transgendergedetineerden, waaronder McLaughlin.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Jeremy S. Weis/Federal Public Defender Office, via AP.

 

Hoewel ze samen ongeveer tien jaar in de gevangenis zaten, zei Hicklin dat McLaughlin zo verlegen was dat ze zelden met elkaar omgingen. Maar toen McLaughlin ongeveer drie jaar geleden begon te veranderen, wendde ze zich tot Hicklin voor advies over zaken als geestelijke gezondheidszorg en hulp om haar veiligheid te garanderen in een door mannen gedomineerde zwaar beveiligde gevangenis.

“Er is altijd papierwerk en bureaucratie, dus heb ik haar geholpen om de juiste dingen in te dienen en met de juiste mensen te praten,” zei Hicklin.

In het proces ontwikkelde zich een vriendschap.

“We gingen eens per week zitten en hadden wat ik noemde girl talk,” zei Hicklin. “Ze had altijd een glimlach en een vadergrap. Als je ooit met haar praatte, was dat altijd met vadergrappen.”

Ze bespraken ook de uitdagingen waarmee een transgendergevangene in een mannengevangenis wordt geconfronteerd – zaken als het verkrijgen van vrouwelijke artikelen, omgaan met onbeschofte opmerkingen en veilig blijven.McLaughlin had nog steeds onzekerheden, vooral over haar welzijn, zei Hicklin.

“Zeker een kwetsbaar persoon,” zei Hicklin. “Zeker bang om aangerand of slachtoffer te worden, wat vaker voorkomt bij transpersonen in het gevangeniswezen.”

Executies van vrouwen

De enige vrouw die ooit in Missouri werd geëxecuteerd was Bonnie B. Heady, ter dood gebracht op 18 december 1953, voor het ontvoeren en vermoorden van een 6-jarige jongen. Heady werd geëxecuteerd in de gaskamer, zij aan zij met de andere ontvoerder en moordenaar, Carl Austin Hall.

Nationaal werden 18 mensen geëxecuteerd in 2022, waaronder twee in Missouri. Kevin Johnson, 37, werd op 29 november ter dood gebracht voor de moord in een hinderlaag op een politieagent in Kirkwood, Missouri. Carmen Deck werd in mei geëxecuteerd voor het doden van James en Zelma Long tijdens een overval op hun huis in De Soto, Missouri.

Een andere gevangene uit Missouri, Leonard Taylor, zal op 7 februari sterven voor de moord op zijn vriendin en haar drie jonge kinderen.