Politiek Buitenland

Justitie onderzoekt Belgische en Italiaanse europarlementariërs in Qatar-corruptiezaak

02-01-2023 17:34

Eva Kaili, EU
Eva Kaili, 3 november 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

BRUSSEL, 2 januari (Reuters) – Het Europees Parlement zei maandag een procedure te zijn begonnen om de immuniteit van twee van zijn leden op te heffen na een verzoek van de Belgische justitie die een corruptieschandaal tussen de Europese Unie en Qatar onderzoekt.

Twee bronnen dicht bij het onderzoek vertelden Reuters dat de twee Europarlementariërs de Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino zijn.

“Naar aanleiding van een verzoek van de Belgische justitie heb ik een spoedprocedure gestart voor de opheffing van de immuniteit van twee leden van het Europees Parlement”, zei parlementsvoorzitter Roberta Metsola op Twitter.

“Er zal geen straffeloosheid zijn. Geen enkele,” zei ze.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Tarabella’s advocaat Maxim Toller zei dat zijn cliënt voor opheffing van zijn immuniteit was. Eerder ontkende Tarabella dat hij fout zat en zei hij in een verklaring dat hij “absoluut niets te verbergen had” en “alle vragen van de onderzoekers zou beantwoorden”.

Cozzolino reageerde niet op pogingen van Reuters om contact met hem op te nemen voor commentaar. Vorige maand zei hij tegen Italiaanse persbureaus dat er op dat moment geen onderzoek tegen hem liep. “Ik ben niet ondervraagd. Ik ben niet gefouilleerd, noch is mijn kantoor verzegeld,” zei hij toen.

Eva Kaili

In december vertelden twee bronnen met directe kennis van de zaak aan Reuters dat Francesco Giorgi, een van de hoofdverdachten in het onderzoek samen met zijn partner, de afgezette ondervoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, bekende om steekpenningen aan te nemen van Qatar om beslissingen van het Europees Parlement over Qatar te beïnvloeden.

Volgens de bronnen zei Giorgi, een assistent van het EU-parlement, dat hij vermoedde dat Tarabella en Cozzolino geld hadden ontvangen van Qatar. Kaili heeft misstanden ontkend.

Reuters kon niet vaststellen of Giorgi enig bewijs had geleverd voor zijn beschuldigingen tegen Tarabella en Cozzolino.

Verklaring onschuldig

Op 22 december oordeelde een Belgische rechter dat Kaili nog een maand in hechtenis blijft terwijl het onderzoek naar de corruptiezaak rond het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, een van de grootste corruptieschandalen in de EU, wordt voortgezet.

Kaili, die Griekse is, wordt er ook van beschuldigd steekpenningen van Qatar te hebben aangenomen. Ze heeft eerder via haar advocaat verklaard dat ze onschuldig is.