Buitenland

Tiener die met machete agenten aanviel in New York ‘gedreven door islamitisch extremisme’

02-01-2023 22:40

Trevor Bickford
Trevor Bickford. Foto: Facebook.

2 januari (Reuters) – Een tiener die wordt beschuldigd van het aanvallen van drie politieagenten met een machete op oudejaarsavond in de buurt van Times Square in New York is aangeklaagd voor poging tot moord en poging tot geweldpleging, zei de politie van New York op maandag, in een incident dat volgens de New York Times verband houdt met islamitisch extremisme.

De New York City Police Department identificeerde de verdachte als Trevor Bickford, 19 jaar, uit Wells, Maine, en zei in een e-mail op maandag dat hij was aangeklaagd voor twee aanklachten van poging tot moord en twee aanklachten van poging tot aanranding.

Verdere details over de verdere procedure werden door de politie niet onmiddellijk meegedeeld.

De autoriteiten gaven geen commentaar op de motivatie voor de aanval, maar de Times meldde dat de verdachte werd gedreven door islamitisch extremisme. De krant citeerde een niet nader genoemde hoge ambtenaar van de wetshandhaving, die zei dat Bickford later mogelijk wordt aangeklaagd wegens extremisme.

The Times zei dat Bickford zich ergens in de afgelopen anderhalf jaar tot de islam had bekeerd.

Bickford was zaterdag vanuit zijn huis in Maine naar New York gereisd, zei de politie.

Schedelbasisfractuur

New York luidde zaterdagavond in typische stijl het nieuwe jaar in. Duizenden mensen verzamelden zich in hokjes onder de stromende regen op Times Square, wachtend om in de laatste seconden van het jaar een glinsterende bal langs een paal bovenop een hoog gebouw naar beneden te zien glijden.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

De machete waarmee drie agenten werden aangevallen. Foto: NYPD.

 

De aanval, die volgens ambtenaren niet was uitgelokt, vond laat op de avond plaats buiten een beveiligde zone die was ingericht voor oudejaarsavondvieringen, vertelde politiecommissaris Keechant Sewell onmiddellijk na het incident aan verslaggevers.

Een van de drie aangevallen agenten, die onlangs was afgestudeerd aan de Politieacademie, liep een schedelbasisfractuur op, zeiden de ambtenaren. Alle drie de agenten werden naar een ziekenhuis gebracht, maar werden maandag vrijgelaten.

Neergeschoten door politie

Een van de agenten schoot op de verdachte en raakte hem in de schouder. De verdachte werd vervolgens in hechtenis genomen, zei de politie.

Bickford werd voor behandeling naar het Bellevue ziekenhuis gebracht, waar hij maandag bleef.

Voor de aanval schreef Bickford een afscheidsbrief aan zijn familie in een dagboek, meldde de Times.

In het dagboek schreef hij aan zijn moeder: “Ik vrees ten zeerste dat u zich niet tot Allah zult bekeren en daarom houd ik de hoop in mijn hart dat een stuk van u gelooft, zodat u uit het hellevuur wordt gehaald,” aldus de krant.

Bickford verwees in zijn dagboek ook naar zijn broer, die in het Amerikaanse leger zit, als zou hij het uniform van de vijand hebben aangenomen, aldus de krant, die zich beroept op de niet nader genoemde wetshandhaver.

 


 

Aanpassingen: in kop ‘machette’ aangepast naar ‘machete’.