Buitenland

Turkse president Erdogan dringt bij Poetin aan op Russisch staakt het vuren in Oekraïne

05-01-2023 11:19

Erdogan, Poetin
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, 5 augustus 2022. Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool-foto via AP.

ISTANBUL, 5 januari (Reuters) – De Turkse president Tayyip Erdogan heeft Vladimir Poetin in een telefoongesprek gezegd dat de vredesinspanningen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne moeten worden ondersteund door een eenzijdig staakt-het-vuren en een “visie op een eerlijke oplossing”, aldus het Turkse voorzitterschap op donderdag.

Erdogan en de Russische president hebben elkaar herhaaldelijk gesproken sinds Russische troepen in februari Oekraïne binnenvielen. Turkije trad naast de Verenigde Naties op als bemiddelaar om een deal te sluiten waardoor graanexport uit Oekraïense havens mogelijk werd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Erdogan Putin

De Turkse president Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin in augustus 2022. Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool-foto via AP.

 

“President Erdogan zei dat oproepen tot vrede en onderhandelingen moeten worden ondersteund door een eenzijdig staakt-het-vuren en een visie op een eerlijke oplossing”, aldus de lezing, eraan toevoegend dat Erdogan Poetin herinnerde aan de positieve resultaten van de graancorridordeal.

Graanexport

Oekraïne is wereldwijd een belangrijke graanproducent en -exporteur, maar de productie en de uitvoer zijn gedaald sinds Rusland is binnengevallen en is begonnen met het blokkeren van zijn zeehavens.

De twee leiders bespraken ook Syrië, waarbij Erdogan Poetin vertelde dat er concrete stappen moeten worden genomen om Koerdische militanten uit het Syrische grensgebied te verwijderen, aldus de lezing.

“President Erdogan benadrukte dat er nu concrete stappen moeten worden ondernomen om de terroristische organisatie PKK/PYD/YPG uit de grensgebieden van Turkije te verwijderen, met name Tel Rifat en Manbij,” aldus de lezing.