Buitenland

Iran woest op cartoons Charlie Hebdo, Frankrijk: ‘Wij kennen persvrijheid’

05-01-2023 11:55

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo, 2022.

PARIJS, 5 januari (Reuters)Iran moet kijken naar wat er thuis gebeurt voordat het kritiek levert op Frankrijk, zei minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna op donderdag nadat de gezant van Parijs in Teheran was ontboden naar aanleiding van cartoons die waren gepubliceerd door het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Lees meer over Parijs en Frankrijk via onze correspondent Kleis Jager.

De banden tussen Frankrijk en Iran zijn de afgelopen maanden verslechterd doordat de pogingen om de nucleaire besprekingen, waarbij Frankrijk een van de partijen is, nieuw leven in te blazen zijn vastgelopen en Teheran zeven van zijn onderdanen heeft aangehouden.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Charlie Hebdo publiceerde deze week tientallen cartoons met afbeeldingen van de hoogste leider van de Islamitische Republiek, Ayatollah Ali Khamenei, die naar eigen zeggen bedoeld waren om de antiregeringsprotesten te ondersteunen die waren ontketend na de dood van een jonge vrouw in september toen zij in hechtenis was genomen door de zedenpolitie.

Persvrijheid

In een gesprek met LCI TV zei Colonna dat Iran een slecht beleid voert door middel van geweld tegen de bevolking en het vasthouden van Franse onderdanen.

“Laten we niet vergeten dat er in Frankrijk persvrijheid bestaat in tegenstelling tot wat er in Iran gebeurt en dat deze (vrijheid) wordt gecontroleerd door een rechter in het kader van een onafhankelijke rechterlijke macht, iets wat Iran ongetwijfeld niet goed kent,” zei ze, eraan toevoegend dat er in Frankrijk geen wetten inzake godslastering bestaan.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

De religieuze (islam) leiders van Iran, die geconfronteerd worden met de ergste legitimiteitscrisis sinds de Islamitische Revolutie van 1979, hebben hun buitenlandse vijanden ervan beschuldigd de massale protesten tegen de regering te organiseren om het land te destabiliseren.

‘Beledigende en onfatsoenlijke actie’

De cartoons van Charlie Hebdo leidden tot een woedende reactie van Iran, buurland van Irak, waarbij minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian waarschuwde dat de “beledigende en onfatsoenlijke” actie een ferme reactie van Teheran zou krijgen. Hij beschuldigde de Franse regering ervan te ver te gaan.

Het tijdschrift zei dat het de karikaturen publiceerde in een speciale editie ter gelegenheid van de verjaardag van een dodelijke aanval op zijn kantoor in Parijs op 7 januari 2015 door islamistische militanten, nadat het weekblad spotprenten had gepubliceerd met de profeet Mohammed.