Politiek Buitenland

Poetin: Oekraïne moet door Rusland geannexeerde gebieden opgeven, dan pas dialoog

05-01-2023 13:29

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, Moskou, Rusland, donderdag 22 december 2022. Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool foto via AP.

MOSKOU, 5 januari (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft donderdag tegen de Turkse Tayyip Erdogan gezegd dat Rusland openstaat voor een dialoog over Oekraïne, maar dat Kiev het verlies van door Rusland opgeëiste gebieden zal moeten accepteren, aldus het Kremlin.

“Vladimir Poetin bevestigde nogmaals dat Rusland openstaat voor een serieuze dialoog, op voorwaarde dat de autoriteiten in Kiev voldoen aan de bekende en herhaaldelijk geuite eisen en rekening houden met de nieuwe territoriale realiteiten”, aldus het Kremlin.

Poetin erkende ook “de destructieve rol van het Westen, dat wapens in Kiev pompt en informatie en leiding geeft”, aldus het Kremlin.

Gasknooppunt Turkije

De presidenten bespraken ook een aantal energiekwesties, waaronder de oprichting van een gasknooppunt in Turkije en de bouw van de kerncentrale van Akkuyu, aldus het Kremlin.

Erdogan en de Russische president hebben herhaaldelijk gesproken sinds Russische troepen in februari Oekraïne binnenvielen. Turkije trad naast de Verenigde Naties op als bemiddelaar om een deal te sluiten die graanexport uit Oekraïense havens mogelijk maakt.

Volgens het Kremlin zei Poetin opnieuw tegen Erdogan dat alle belemmeringen voor de Russische export van voedsel en meststoffen, die Rusland ziet als onderdeel van de graanovereenkomst, moeten worden opgeheven.

 

Erdogan PutinVyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP.