Buitenland

TikTok stopt met inhuren consultants voor veiligheidsovereenkomst met VS

06-01-2023 11:27

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

6 januari (Reuters)TikTok is gestopt met het inhuren van consultants die zouden helpen bij de uitvoering van een mogelijke veiligheidsovereenkomst met de Verenigde Staten, volgens twee mensen die bekend zijn met de zaak, nu de weerstand tegen een dergelijke overeenkomst onder Amerikaanse ambtenaren groeit.

TikTok, een korte-video-app die eigendom is van het Chinese technologieconglomeraat ByteDance, probeert Washington al drie jaar te verzekeren dat de persoonlijke gegevens van Amerikaanse burgers niet toegankelijk zijn en dat de inhoud niet kan worden gemanipuleerd door de Chinese Communistische Partij of een andere entiteit onder invloed van Peking.

President Joe Biden herriep in 2021 een uitvoerend bevel van zijn voorganger Donald Trump om TikTok in de Verenigde Staten te verbieden, maar de onderhandelingen tussen zijn regering en het sociale mediabedrijf zijn voortgezet over een mogelijke deal die ByteDance zou sparen van de verplichting om TikTok af te stoten.

Als onderdeel van deze onderhandelingen heeft TikTok een programma opgesteld om de Amerikaanse regering ervan te verzekeren dat het zich aan hun veiligheidsovereenkomst zal houden.

Veiligheidspanel

Het programma omvat het inhuren van een externe monitor, een broncode-inspecteur en drie auditors, waaronder één die zich bezighoudt met cyberveiligheid en één die ervoor moet zorgen dat Amerikaanse gebruikersgegevens op bestaande TikTok-servers worden verwijderd na de migratie naar Oracle Corp, aldus twee mensen die bekend zijn met de zaak. Deze functies zouden worden betaald door TikTok, maar rapporteren aan Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

TikTok

Shutterstock.

 

TikTok verstuurde begin december verzoeken om voorstellen voor sommige van deze functies met het doel potentiële kandidaten ter goedkeuring voor te leggen aan het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), het veiligheidspanel dat het eigendom van ByteDance van de populaire sociale media-app onder de loep heeft genomen.

Maar in een tegenslag voor de deal, informeerde TikTok de consultants die streden voor sommige van deze functies eind vorige maand dat het inhuurproces werd opgeschort en dat het hen tegen het einde van januari zou informeren of het opnieuw zal starten, zeiden de bronnen.

In zijn uitleg aan de consultants voor de verhuizing, haalde TikTok “recente ontwikkelingen” aan, zonder dit verder uit te werken, zei een van de bronnen.

Gebruikersgegevens journalisten

Het is niet duidelijk op welke ontwikkelingen TikTok doelde. Het besluit om de indienstneming in de ijskast te zetten kwam nadat het bedrijf in december toegaf dat enkele van zijn werknemers zich onrechtmatig toegang hadden verschaft tot de TikTok-gebruikersgegevens van twee journalisten in een poging de bron van naar de media gelekte informatie te identificeren.

Deze onthulling verontrustte sommige Amerikaanse ambtenaren die voorstander waren van een beveiligingsovereenkomst met TikTok en versterkte de hand van China-haviken in de Amerikaanse regering die Biden opriepen ByteDance te bevelen de app af te stoten, volgens mensen die bekend zijn met de beraadslagingen.

Het blijft onduidelijk wanneer de Amerikaanse regering een beslissing zal nemen over de toekomst van TikTok.

Een woordvoerster van TikTok bevestigde dat het bedrijf het inhuurproces voor externe beveiligingsleveranciers heeft gepauzeerd omdat CFIUS de beveiligingsovereenkomst nog niet heeft goedgekeurd. TikTok had gehoopt dat het inmiddels een overeenkomst met de Amerikaanse overheid zou hebben bereikt, voegde de woordvoerster eraan toe.

Het ministerie van Financiën, dat CFIUS voorzit, en het Witte Huis hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

1,5 miljard dollar aanwerving en reoganisatie

TikTok heeft al verschillende maatregelen genomen om de Amerikaanse overheid tevreden te stellen, waaronder een overeenkomst met Oracle om gebruikersgegevens op te slaan in de Verenigde Staten en een Amerikaanse beveiligingsafdeling die toezicht houdt op gegevensbescherming en inhoudscontrole. Het bedrijf heeft 1,5 miljard dollar uitgegeven aan aanwerving en reorganisatie om die eenheid op te bouwen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Chris Griner, een beveiligingsadvocaat van Stroock & Lavan LLP die niet betrokken is bij de TikTok-onderhandelingen, zei dat TikTok’s misbruik van gegevens van journalisten eerdere verzekeringen om gebruikersinformatie te beschermen ondermijnde.

“We hebben vele beoordelingen gedaan voor CFIUS gedurende tientallen jaren – en vertrouwen is een cruciaal onderdeel in succesvolle beoordelingen,” vertelde Griner aan Reuters. “Als het eenmaal weg is, is het bijzonder moeilijk om het terug te krijgen.”

Harde lijn

Amerikaanse wetgevers die China hard willen aanpakken als onderdeel van een bredere reeks geschillen over handel, intellectuele eigendom en mensenrechten hebben de veiligheidszorgen over TikTok aangegrepen om het Witte Huis onder druk te zetten een harde lijn te volgen.

Biden ondertekende vorige maand een wet die federale werknemers – ongeveer 4 miljoen – verbiedt om TikTok te gebruiken op door de overheid uitgegeven apparaten, na soortgelijke verboden door sommige staten en lokale autoriteiten.